Kome idu zapravo žitarice za najsiromašnije

Selektivna primena sporazuma o izvozu žita, tvrde ruski zvaničnici

Samo tri odsto hrane izvezene u skladu sa sporazumom za izvoz žita iz crnomorskih luka otišlo je u najsiromašnije zemlje, dok je više od 50 odsto izvezeno na Zapad, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Države koje su najugroženije kao što su Somalija, Etiopija, Jemen, Sudan i Avganistan dobile su samo tri odsto izvezenih žitarica, uglavnom iz Svetskog programa za hranu", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

Otkako su Rusija i Ukrajina 22. jula u Turskoj potpisale Crnomorsku inicijativu koju su podržale UN, iz Ukrajine je izvezeno nekoliko miliona tona kukuruza, pšenice, proizvoda od suncokreta, ječma, uljane repice i soje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i razni ruski zvaničnici su u više navrata isticali da postoje ozbiljni problemi u vezi sa sporazumom, što je izazvalo bojazan da bi Moskva mogla u potpunosti da se povuče iz sporazuma ukoliko se njeni zahtevi ne ispune, podseća britanska agencija.

Sporazum o izvozu žita iz crnomorskih luka ističe 19. novembra.

Podsetimo, ukrajinske luke rade sa samo 25 do 30 odsto kapaciteta, a što ometa Rusija - tvrdi Ukrajina. U Rusiji pak tvrde da se koridor za žitarice koristi za terorističke akcije.

U Rusiji pak upozoravaju da što se tiče izvoza iz te zemlje, posao još uvek ne funkcioniše. Kako prenosi "Ria novosti", ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da će, ako se pokaže da se humanitarni koridori za snabdevanje žitaricama najsiromašnijih zemalja koriste za terorističke akcije, to dovesti u pitanje sprovođenje sporazuma. Za sada nema dokaza za ovu tvrdnju, piše taj ruski portal.

Navodno razgovori o produženju ne napreduju jer se, kako je u četvrtak izjavio ruski veleposlanik pri UN-u u Ženevi, ruski problemi ne uzimaju u obzir na pravi način. Tvrde da sankcije Zapada koče njihov izvoz žitarica i đubriva, čak i u siromašne zemlje kojima su potrebne.