Svet

Britanska vojska je preslaba za borbu u evropskom ratu

Stručnjaci kažu da nedavno povećanje potrošnje za odbranu od 12,7 milijardi evra nije dovoljno
Britanska vojska je preslaba za borbu u evropskom ratuGetty © Matt Cardy/Getty Images

Oružane snage Velike Britanije preslabe su da bi se borile protiv Rusije i ne mogu da se oslone na Sjedinjene Američke Države u slučaju sukoba u Evropi, rečeno je britanskim poslanicima, piše "Tajms".

Vojni stručnjaci upozoravaju da Velika Britanija mora da pojača proizvodnju municije kako bi se pripremila za "prozor ranjivosti" u periodu od 2026. do 2028. godine, kada bi, kako tvrde, pažnju SAD mogla da odvuče Kina napadom na Tajvan.

Ističu da nedavno povećanje potrošnje za odbranu od 12,7 milijardi evra nije dovoljno i da bi ministri morali da donesu odluku o izdvajanju tri odsto BDP-a za vojsku, ako žele da Oružane snage budu spremne za borbu u Evropi kasnije u toku ove decenije.

Vojni istoričar na Kraljevskom koledžu u Londonu Sajmon Anglim rekao je Komitetu za odbranu da britanska vojska može da postavi samo jednu, nedovoljno jaku, diviziju sastavljenu od dve brigade. Poljska bi, na primer, uporedio je Anglim, mogla da obezbedi četiri divizije, a Turska pet.

"Izgleda da je glavna pretpostavka da sada nećemo morati da vodimo veliki rat, a i nismo spremni za to", dodao je Anglim.

On je doveo u pitanje odluku ministra odbrane Bena Volasa da se broj glavnih borbenih tenkova smanji sa 227 na 148 i da broj vojnika smanji na 73.000 vojnika.

Ocenjuje da dani "masovnih tenkovskih borbi na evropskom kontinentu definitivno nisu završeni i da su svi sajber udarci i upravljanje informacijama potpuno irelevantni ako nemate snage koje kontrolišu tlo".

Profesor Džastin Bronk kaže da odluke o vojnim nabavkama moraju biti donete sada kako bi se Velika Britanija pripremila za pretnje kasnije tokom decenije.

On navodi da će predsednik Rusije Vladimir putin "najverovatnije testirati posvećenost NATO-a članu 5 kada SAD budu preko glave u Indo-Pacifiku".

"Pentagon procenjuje da će Kina misliti da je spremna da izvrši invaziju na Tajvan ili pokrene bilo koji drugi sukob unutar prvog lanca ostrva oko 2027. godine", dodaje Bronk koji ističe da Amerikanci, ako budu okupirani u Aziji, neće moći da pomognu Evropi.

"Pitao bih ljude u Britaniji - da li biste se osećali sigurno protiv Rusije u Evropi, s obzirom da će oni nastaviti da mobilizaciju dugo nakon što ukrajinske borbe prestanu, i ako Sjedinjene Države ne dođu da nas spasu", kazao je Bronk.

image