Svet

Francuska: Izbeglica iz Sirije ranio četvoro dece nožem; Makron: Ovo je kukavički napad (VIDEO)

Dvogodišnji dečak i njegova malo starija sestra koji su ranjeni prebačeni su u lokalnu bolnicu. Trogodišnja devojčica engleske nacionalnosti koja je takođe ubodena nožem prevezena je u bolnički centar Grenobl, dok je 22-mesečni dečak nemačke nacionalnosti zbrinut u bolničkom centru u Ženevi. Mediji prenose da se neki od njih bore za život.
Francuska: Izbeglica iz Sirije ranio četvoro dece nožem; Makron: Ovo je kukavički napad (VIDEO)© Tanjug / Jean-Christophe Bott / Keystone via AP

Najmanje četvoro dece i dvoje odraslih su povređeni u napadu nožem u francuskom gradu Ansi, koji se nalazi u francuskim Alpima.

Televizija BFM prenosi da su povređena deca životno ugrožena, a napadač je uhapšen. 

Napadač je tridesetdvogodišnji sirijski izbeglica Adbalmasih H. i tražilac azila koji nema policijski dosije, navodi BFM pozivajući se na policijske izvore. Prema njihovim navodima, osumnjičeni je oko 9.40 napao decu starosti oko tri godine koja su se nalazila u parku u blizini jezera Ansi. 

Jedan od očevidaca je preneo da je napadač "skočio, počeo da viče i uputio se prema kolicima sa decom" koju je zatim više puta napao nožem. Zatim je, kada je video da ga je policija opkolila, napao stariji bračni par. 

Na jednom od snimaka koji je BFM objavio vidi se napadač u šorcu i crnoj majici dugih rukava, sa turbanom na glavi i naočarima za sunce kako trči parkom, sa nožem u ruci. 

Francuska televizija BFM objavila je i snimak hapšenja napadača, koji je napravio jedan od očevidaca.

Dvogodišnji dečak i njegova malo starija sestra su ranjeni i prebačeni u lokalnu bolnicu, piše "Si njuz". Trogodišnja devojčica engleske nacionalnosti koja je takođe ubodena nožem prevezena je u bolnički centar Grenobl, dok je 22-mesečni dečak nemačke nacionalnosti zbrinut u bolničkom centru u Ženevi. 

Portal dodaje da je sedamdesetogodišnji muškarac koji je sedeo na klupi ranjen nožem u vrat, takođe prebačen u bolnički centar.

Spasioci, policija i vojska su na licu mesta, zbog zbrinjavanja povređenih i obezbeđivanja mesta zločina, a u toku je i procena da li se radi o terorističkom napadu, piše "Mond".

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je da je reč "kukavičkom napadu" i da su deca i jedna odrasla osoba "između života i smrti".

"Nacija je u šoku", naveo je Makron na Tviteru. 

Na lice mesta se uputila i premijerka Elizabet Born, kao i ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen.

On je takođe objavio vest na Tviteru, takođe navodeći da je napadač uhapšen. 

Policija Gornje Savoje objavila je da je u 10 časova da je intervencija u toku i da se svi mole da izbegavaju to područje kako ne bi ometali akciju nadležnih. 

Napadač je, kako saznaje "Figaro", podneo zahtev za azil francuskoj Kancelariji za zaštitu izbeglica i lica bez državljanstva (Ofpra) 28. novembra 2022. godine, po normalnoj proceduri. U međuvremenu je dobio status izbeglice u Švedskoj odlukom od 26. aprila 2023. godine.

Prema navodima lista, Adbalmasih H. je oženjen Šveđankom sa kojom ima dete, a u zahtevu za azil se izjasnio kao "sirijski hrišćanin".

Lokalni stanovnici su rekli za regionalnu radio stanicu da su osumnjičenog znali iz viđenja, kao i da je dolazio u park svaki dan.

"Bio je tamo svakog dana od jutra do mraka. Svi su ga primetili jer je bio sam. Pitali smo se ko je on i mislili smo da je čudan, ali bi uvek rekao 'dobar dan' i ništa više", rekla je jedna žena iz Ansija. 

U francuskom parlamentu održan je minut ćutanja zbog događaja u Ansiju "za ranjenu decu i njihove porodice".

"Naša deca su ponovo meta sve većeg nasilja u našem društvu. Zahvaljujem se policiji koja je uhapsila napadača. Ovaj čin ne može proći nekažnjeno", poručila je državna sekretarka za decu Šarlot Kobel na Tviteru.

image