Velika Britanija biće domaćin samita o veštačkoj inteligenciji

Portparol Rišija Sunaka demantovao je da članice G7 pokušavaju da osnuju savez protiv Rusije i Kine

Britanija će na jesen biti domaćin samita o veštačkoj inteligenciji, jer premijer te zemlje Riši Sunak nastoji da pozicionira Ujedinjeno Kraljevstvo kao moćni faktor u tom domenu.

Potvrđujući planove za samit, britanski zvaničnici su naveli da bi Ujedinjeno Kraljevstvo bilo "u dobrom položaju" da organizuje diskusije o budućnosti veštačke inteligencije.

Sunak, koji je došao u posetu Vašingtonu gde treba da se sastane sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, pozdravio je veštačku inteligenciju kao "neverovatan potencijal da transformiše naše živote", ali je naglasio "potrebu da se obezbedi da se razvija i koristi na način koji je bezbedan i siguran".

Dauning strit nije rekao koje će zemlje ili kompanije prisustvovati samitu, ali je portparol premijera rekao da Sunak želi da okupi države "istomišljenike", napominjući da je premijer o tom pitanju razgovarao sa svim članicama G7.

Portparol Rišija Sunaka je negirao da članice G7 pokušavaju da osnuju savez protiv Kine i Rusije, piše "Politiko".

Sunak je na putu za Vašington odgovarao na pitanja o svojim ambicijama da Britanija bude lider kada je reč o veštačkoj inteligenciji. On je rekao da je "ova zemlja globalni lider u veštačkoj inteligenciji" i insistirao da "ćete teško pronaći druge zemlje osim SAD u zapadnom svetu sa više stručnosti i talenta u oblasti veštačke inteligencije".

U razgovoru za "Politiko" u avionu, on je priznao da moraju da se pobrinu da zaštite zemlju i od rizika koje ona predstavlja.

Sunak je rekao da bi bio srećan da robot podučava njegovu decu ili brine o njegovoj baki. Na pitanje o potencijalnoj upotrebi veštačke inteligencije za obavljanje poslova nastavnika i negovatelja, rekao je za Aj-Ti-Vi: "Tehnologija je poboljšala naš život i nastaviće da to čini".

Američki tehnološki gigant "Palantir" je najavio da će otvoriti novi evropski štab za razvoj veštačke inteligencije u Velikoj Britaniji. Sunak bi trebalo da se sastane sa osnivačem Aleksandrom Karpom na bejzbol utakmici tokom boravka u Vašingtonu.