Poljska objavila spisak zahteva Nemačkoj na ime odštete iz Drugog svetskog rata

Portparol MSP Poljske dodao je da je u pripremi obračun ratnih gubitaka koje je Poljska pretrpela od SSSR-a

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je kompletnu listu zahteva za naknadu štete iz Drugog svetskog rata od Nemačke.

Iako diplomatske note ne predstavljaju javnu informaciju, u cilju obezbeđivanja otvorenosti javne rasprave i verodostojnosti informacija koje iznose medija, ministar spoljnih poslova Poljske odlučio je da objavi saopštenje u kojem se nalaze najvažniji delovi note.

U diplomatskoj noti Vladi Savezne Republike Nemačke o naknadi štete koju je ta zemlja prouzrokovala tokom agresije i okupacije 1939–1945, Republika Poljska zahteva pre svega naknadu za materijalne i nematerijalne gubitke u iznosu od šest biliona 220 milijardi 609 miliona zlota (otprilike 1,3 biliona - hiljada milijardi - dolara).

Na spisku od devet tačaka zahteva se i odšteta žrtvama agresije i nemačke okupacije i članovima njihovih porodica za nanetu štetu.

Traži se povraćaj kulturnih dobara opljačkanih tokom Drugog svetskog rata iz Poljske a koji se nalaze na teritoriji Nemačke.

Zatim, vraćanje imovine poljskih državnih banaka i kreditnih institucija koje je ukrala nemačka država 1939–1945, te izmirenje potraživanja koja su proistekla od pljačkaških aktivnosti kreditnih sindikata koji su finansirali zločinačke ratne akcije Trećeg rajha, ali i iz aktivnosti Emisione banke u Poljskoj.

Nemačka treba u potpunosti da rehabilituje ubijene aktiviste predratne poljske manjine i kompenzuje gubitke koje su pretrpele organizacije poljske dijaspore u Nemačkoj, kao i da sistemski reguliše sadašnji status Poljaka i osoba poljskog porekla u Nemačkoj vraćanjem statusa nacionalne manjine, posebno u vezi s nastavom maternjeg jezika.

Od nemačkih vlasti se traži i saradnja s Republikom Poljskom na negovanju sećanja na poljske žrtve Drugog svetskog rata, ali i efikasne akcije kojima će Nemačka svom društvu predstaviti pravu sliku rata i njegove posledice, s akcentom na štetu nanetu Poljskoj i Poljacima.

Pošto je ova tema u medijima izazvala velike rasprave, portparol Ministarstva spoljnih poslova Poljske Lukaš Jasina pojasnio je da iznos odštete Republici Poljskoj proizlazi iz obračuna sadržanih u Izveštaju o gubicima koje je Poljska pretrpela usled nemačke agresije i okupacija tokom Drugog svetskog rata 1939–1945, ali i dodao da je u pripremi obračun ratnih gubitaka koje je Poljska pretrpela od SSSR-a.