Ljudsko pravo na glad: USAID obustavlja pomoć u hrani za Etiopiju

Do suspenzije dolazi u trenutku u kom se druga najmnogoljudnija država u Africi, nakon građanskog rata, suše i velike inflacije, bori da prehrani oko 20 miliona građana

Američka vlada obustavlja pomoć u hrani za Etiopiju nakon što je otkrivena široko rasprostranjena šema krađe donirane hrane, saopštila je u četvrtak Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kako prenosi "Vašington post", ovaj potez će pogoditi milione najsiromašnijih ljudi na svetu. 

Do suspenzije dolazi u trenutku u kom se druga najmnogoljudnija država u Africi, nakon građanskog rata, suše i velike inflacije, bori da prehrani oko 20 miliona građana, odnosno šestinu svog stanovništva. 

"Vašington post" ocenjuje da bi ovaj potez Etiopiju mogao da "gurne dalje u ruke Rusije" nakon perioda ledenih odnosa sa Sjedinjenim Državama zbog "masovnih kršenja ljudskih prava počinjenih tokom dvogodišnjeg građanskog rata na severu".

Zaustavljanje pomoći dodatno će uznemiriti nestabilni region Roga Afrike, koji je već pogođen građanskim ratom u Sudanu u kom je za šest nedelja raseljeno više od 1,3 miliona ljudi, i koji je Somaliju, već pogođenu sušom, gurnuo na ivicu gladi. 

"Postoji velika mogućnost da će USAID do daljnjeg zaustaviti svu pomoć u hrani širom Etiopije", navodi se u saopštenju izveštaju Američke agencije za međunarodni razvoj.