Svet

EU i ukrajinske izbeglice: Solidarnost je živa i jaka, ali umorna

Komesarka EU za unutrašnje poslove naglasila je da je podrška za četiri miliona ukrajinskih izbeglica stalna
EU i ukrajinske izbeglice: Solidarnost je živa i jaka, ali umornaGetty © Maja Hitij / Staff

Uprkos srdačnoj dobrodošlici koja je ukazana milionima ukrajinskih izbeglica u Evropskoj uniji, zvaničnici EU su u utorak rekli da postoji strah od slabljenja podrške izazvane usporavanjem ekonomije koja posebno pogađa siromašne porodice i rastućim uticajem ruske propagande, piše "Indipendent".

Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johanson naglasila je da je podrška za četiri miliona ukrajinskih izbeglica koje su zbrinute u bloku stalna, ali u specijalnom izveštaju se navodi da "u nekim državama članicama počinje da se javlja ono što bismo mogli nazvati 'zamorom solidarnosti'".

"Kriza troškova života pogodila je porodice sa niskim i srednjim prihodima u domaćinstvima i stvorila teren u kojem bi ruska propaganda mogla biti uspešnija", rekao je specijalni savetnik EU za Ukrajinu Ludovik Ašer u izveštaju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin "ima ogroman interes da utiče na javno mnjenje raseljenih lica iz Ukrajine", a "diskurs o izbeglicama može biti takav da seje podele unutar EU”, rekao je holandski političar, dodajući da su neke od 27 zemalja članica EU već prijavile više kampanja dezinformacija koje ciljaju na to pitanje.

Za razliku od oklevanja da prime migrante koji dolaze sa celog Mediterana i iz ratnih zona u Africi i Aziji, dobrodošlica ukrajinskim izbeglicama bila je topla od početka sukoba koji je počeo u februaru 2022. godine, kada su milioni počeli da beže u susedne zemlje kao što su Poljska, Slovačka, Rumunija, piše "Indipendent".

Unutar EU je izdata Direktiva o privremenoj zaštiti kako bi se osiguralo da Ukrajinci mogu da se sklone i dobiju pomoć. Države članice su čak počele da grade privremena ukrajinska "sela" kako bi pomogle izbeglicama da se bolje integrišu u društvo.

Međutim, u izveštaju se upozorava da su izbeglice rastrzane između svog utočišta i svojih domova, te da pate od traume i gubitka, stvarajući "dilemu čekanja".

To otežava odlučivanje da li da počnu da uče novi jezik, da li da se upuste u ozbiljnije programe obuke ili obrazovanja ili da li da integrišu decu u obrazovni sistem zemlje domaćina, rekao je Ašer, dodajući da kompanije takođe oklevaju da ulažu u njih pošto bi mogli da odu u kratkom roku.

Sve u svemu, rekao je Ašer, "solidarnost je živa i jaka, ali postoji zamor, posebno među izbeglicama koje su ranjive."

image