Predsednica Mađarske Katalin Novak: Sankcije više štete nama nego Rusiji

Budimpešta samo nevoljno podržava zapadnu politiku i ne želi konfrontaciju sa Moskvom. Predsednica Novak se zalaže se za drugačiji i racionalan pristup konfliktu

Sankcije su više naškodile nama nego Rusiji, rekla je predesednica Mađarske Katalin Novak u intervjuu za "Noje Cirher cajtung". Inače, predsednica Mađarske gaji veoma bliske veze sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a bila je i zamenica šefa vladajuće stranke Fides.

Trenutno, Mađarska živi u teškom okruženju, podsetila je Novakova. S jedne strane je konflikt u Ukrajini, s druge strane, prošle nedelje je 20 mađarskih vojnika povređeno u sukobima u južnoj srpskoj pokrajini Kosovo.

"Ako se nešto desi na Kosovu, situacija može brzo da eskalira", dodala je Novakova. "Stabilnost Zapadnog Balkana je centralna za stabilnost Evrope."

Predsednica Mađarske nije optimista povodom pitanja proširenja EU. "U Zapadnoj Evropi postoji zamor od proširenja", konstatuje Novakova.

Što se tiče Srba i Srbije, predsednica Mađarske je rekla da "Srbi žive evropske vrednosti, njihov stil života je evropski i kulturno su nam veoma bliski."

Sa Ukrajinom, stvari su daleko složenije: "U Zakarpatju postoji mađarska zajednica, pre rata je ovde živelo 150.000 Mađara. Ukrajina je uvela nove zakone koji krše prava manjina, uključujući i prava Mađara, što je korak unazad."

A to, smatra Novakova, nije samo problem između Mađarske i Ukrajine. "Ukrajinci su u kritičnoj situaciji i gube desetine hiljada ljudi. Pokrenula sam to pitanje na nedavnom sastanku sa premijerom Ukrajine. Ali za sada nema pozitivnih promena."

Mađarska neće isporučivati oružje Kijevu

Sukob u Ukrajini se pretvorio u posrednički rat između Rusije i SAD, a vojna pomoć će, upozorila je predsednica, jedino podstaći rat.

Kao i u svim sukobima do sada, ističe Novakova, i ovde "velike sile rade u pozadini."

Iako se Mađarska zalaže za pregovore između Moskve i Kijeva, trenutno "niko ne može da kaže kada bi mirovni pregovori mogli da počnu, kako strane dovesti za pregovarački sto i da li će to rezultirati održivim i pravednim mirom."

Predsednica Mađarske je naglasila da vojna pomoć nije put do mira: "Kada je u pitanju oružje za ofanzivne akcije, to može brzo dovesti do eskalacije."

"Mađarska ima veoma jasan stav o tome", navela je Novakova. "Mađarska ne isporučuje oružje preko svoje teritorije. Mađarski stav objašnjava geografija: ukoliko se oružje doprema preko Zakarpatja, pripadnici mađarske manjine su u opasnosti. Nekoliko stotina njih je već platilo veoma visoku cenu: svojim životima."

Istorija Mađarske se razlikuje od istorije Zapadne Evrope

Što se tiče antiruskih sankcija, Mađarska je već o tome razgovarala sa drugim članicama EU.

"Sankcije zahtevaju ravnotežu između razuma i osećanja", podseća Novakova. "Na bojnom polju ginu i Mađari. To ne bi trebalo da nas spreči da budemo racionalni. Ne možemo da preduzimamo mere protiv Rusije, a da ne zastanemo i vidimo koje sankcije funkcionišu."

"U ključnim oblastima, kao što je nafta, pregovarali smo o izuzeću sa drugim zemljama. Kaznene mere su imale za cilj da izazovu ozbiljnu ekonomsku štetu Rusiji, bez ometanja razvoja Zapadne Evrope", kaže predsednica Mađarske. "Sankcije su više više naškodile nama nego Rusiji. Tome treba da posvetimo mnogo više pažnje, a ne samo da se fokusiramo na kažnjavanje Rusije."

Mađarska će se, ističe Novakova, "uvek odupirati merama koje idu toliko daleko da naša privreda gubi održivost."

"Ako znamo da je visoka inflacija u Evropi posledica sankcija koje se odnose na energetiku," rekla je Novakova, "moramo razmotriti alternative."

Mađarskoj, podseća predsednica, nije uvek lako da pronađe takve alternative: "Na primer, Mađarima nije lako da nađu alternativu `Rosatomu`. Pakš 1 je zasnovan na ruskoj tehnologiji, a Pakš 2 je nastavak tog puta. Naša istorija se prilično razlikuje od istorije zapadnoevropskih zemalja. Pre 1989. bili smo u sferi uticaja Sovjetskog Saveza, i to je odredilo snabdevanje energijom. Nama je potrebna ruska nuklearna energija radi snabdevanja naše zemlje."

Rusija neće nestati, odnosi Budimpešte sa EU i SAD se kvare

Konačno, da li će ukrajinski konflikt promeniti odnose Mađarske i Rusije? "Rusija će uvek ostati faktor u evropskoj politici i neće jednostavno nestati." To bi trebalo stalno imati na umu.

Što se tiče odnosa Mađarske sa EU i SAD, nemoguće je poreći da se oni stalno pogoršavaju. Razlog je to što, kako smatra predsednica Mađarske, i EU i SAD "pokušavaju da promene političko rukovodstvo i naše hrišćansko-konzervativno opredeljenje. Međutim, mađarska vlada je demokratski izabrana."

Neki od zahteva koje Budimpešti ispostavlja Brisel nesumnjivo narušavaju suverenitet Mađarske.

Kada je reč o ulozi mađarskoj premijera Viktora Orbana, Novakova podseća da je ona, kao predsednica Mađarske, najviše odgovorna za međunarodne odnose. "Ja sam prvi ambasador Mađarske. Želim da objasnim naše stavove i naš način života."

Kako zaključuje Novakova, "evropska saradnja mora počivati na ravnopravnoj osnovi, čak i ako institucije ponekad idu u pogrešnom pravcu."