Svet

Pentagon: Novi paket pomoći za Ukrajinu vredan dve milijarde dolara

Novac dodeljen u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI) biće iskorišćen za kupovinu raketnih bacača i projektila "houk" i dve vrste naprednih raketa za protivvazdušnu odbranu "patriot"
Pentagon: Novi paket pomoći za Ukrajinu vredan dve milijarde dolarawww.globallookpress.com © US Army

Pentagon će danas objaviti novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu koji podrazumeva veliku količinu protivvazdušne municije u vrednosti od više od dve milijarde dolara, navodi "Blumberg" pozivajući se na zvaničnike administracije.

Novac dodeljen u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI) biće iskorišćen za kupovinu raketnih bacača i projektila "houk" i dve vrste naprednih raketa za protivvazdušnu odbranu "patriot": Pak-3 i GEM-T. Za GEM-T se navodi da, kao dodatak Pak-3, pruža veću sposobnost da se poraze taktičke balističke rakete, krstareće rakete ili neprijateljske letelice.

USAI je samo nastavak ranijih napora da se pomogne ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani u borbi protiv Rusije. Kroz taj program plaćaju se ugovori sa višemesečnim i višegodišnjim rokovima isporuke, sa ciljem da se zadovolje dugoročne bezbednosne potrebe nacije, a ne samo neposredne potrebe na bojnom polju. 

SAD su prošlog novembra objavile da će isporučivati "houk" sisteme iz sopstvenih zaliha, ali su morali da budu obnovljeni sredstvima USAI. 

Vazdušna odbrana je glavni prioritet za Ukrajinu kako bi mogla da se suprotstavi nedavnim napadima krstarećih i balističkih projektila iz vazduha i zemlje na gradove, i da obezbedi zaklon od ruskih aviona u dugo očekivanoj kontraofanzivi. 

image