Ko mari za članstvo: Švedska dozvoljava stacioniranje NATO trupa na svojoj teritoriji

Vlada je odlučila da oružane snage Švedske mogu da organizuju pripreme sa NATO i njenim državama članicama kako bi se spremili za zajedničke operacije

Švedska će dozvoliti da NATO stacionira svoje trupe na teritoriji njihove zemlje čak i pre nego što formalno postane članica Severnoatlantske alijanse, rekli su visoki zvaničnici skandinavske zemlje.

Vlada je odlučila da oružane snage Švedske mogu da organizuju pripreme sa NATO i njenim državama članicama kako bi se spremili za zajedničke operacije u budućnosti, rekli su švedski premijer Ulf Kristerson i ministar odbrane Pal Džonson.

"Pripreme mogu da uključuju privremeno stacioniranje strane opreme i ljudstva na švedskoj teritoriji. Odluka šalje jasan signal Rusiji i jača odbrambenu sposobnost Švedske", napisala su dvojica zvaničnika u autorskom tekstu za "Dagens Nijheter", a prenosi Rojters.

Oni su naveli da Rusija u doglednoj budućnosti ostaje "pretnja susednim zemljama", kao i da nisu sigurni u razmere "teritorijalnih ambicija Vladimira Putina".

Švedska je prošle godine, zajedno sa Finskom, aplicirala za članstvo u NATO-u navodeći kao razlog za tu odluku otpočinjanje ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini. Turska i Mađarska još uvek nisu odobrile članstvo ovoj zemlji, a kako se navodi, Švedska se sada nada da će pristupiti NATO-u do samita alijanse u Litvaniji sledećeg meseca.

Susedna Finska postala je član NATO u aprilu.