Kenterberijski nadbiskup kritikuje anglikance u Ugandi zbog podrške anti-gej zakonu

Nema opravdanja da anglikanci bilo gde u svetu podržavaju zakone koji se protive hrišćanskom učenju, napisao je Velbi braći i sestrama anglikancima u Ugandi nezadovoljan njihovim protivljenjem homoseksualizmu

Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, poglavar Crkve Engleske, pozvao je Anglikansku crkvu u Ugandi da odbaci novi anti-gej zakon donet u ovoj zemlji navodeći da nema opravdanja da anglikanci bilo gde u svetu podržavaju zakone koji se protive hrišćanskom učenju zasnovanom na Jevanđelju.

Velbi, koji je na čelu svetske anglikanske zajednice, izjavio je da je pisao poglavaru anglikanaca u Ugandi, nadbiskupu Stivenu Kazimbi kako bi izrazio svoju tugu i razočarenje stavom te crkve.

"Nema opravdanja da bilo koji deo anglikanske zajednice podržava takve zakone: nema ga u našim odlukama, našim učenjima, ni u Jevanđelju koje delimo", naveo je Velbi, a preneo je Rojters.

Kazimba je prošlog meseca rekao da je zahvalan na novom zakonu, dodajući da homoseksualizam u Ugandi naturaju "strani faktori… prerušeni u aktiviste za ljudska prava", kao i da je to protivno verskim i kulturnim uverenjima u Ugandi.

Velbi je poručio da je svestan istorije kolonijalnog upravljanja ovom afričkom zemljom, kao i da njegovo obraćanje nije nametanje zapadnih vrednosti braći i sestrama anglikancima iz Ugande.

"Radi se o tome da ih podsećamo na obaveze koje smo preuzeli kao anglikanci da se ophodimo prema svakoj osobi s pažnjom i brigom koju zaslužuju kao deca Božja", rekao je poglavar Anglikanske crkve.

Prema podacima Crkve Ugande, 36 odsto populacije od oko 45 miliona stanovnika ove zemlje su anglikanci.

Sama anglikanska zajednica, koja broji desetine miliona ljudi u 165 zemalja sveta, duboko je podeljena po pitanju rukopoloženja gej sveštenika, koje obavljaju pojedine crkve u nekim zapadnim zemljama, i stavovima prema istopolnim brakovima.

Crkva Ugande na čelu je konzervativne grupe, Globalne anglikanske zajednice, koja je u aprilu saopštila da više nema poverenja u Velbija zbog njegove podrške sklapanju istopolnih brakova u crkvi.

Prema zakonu koji je donet u Ugandi, gej seks se kažnjava doživotnim zatvorom, dok bi za prenošenje HIV-a ovim putem mogla uslediti i smrtna kazna.