Švedska poziva na formiranje ujedinjene vojske

Bivši švedski ministar odbrane i sadašnji predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Piter Hultkvist izjavio je i da kada se situacija u Ukrajini reši, napetost neće nestati

Bivši švedski ministar odbrane i sadašnji predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Piter Hultkvist izjavio je da se zalaže za stvaranje zajedničke norveško-finsko-švedske vojske za zaštitu Severnog Kalota, teritorija Norveške, Finske i Švedske koje se nalaze severno od Arktičkog kruga, kao i Murmanske oblaste, piše list "Dagens Niheter".

"Imamo ozbiljnu nameru u NATO-u da učinimo sve što je u našoj moći za dobru organizaciju u Skandinaviji. Biće veoma važan zadatak da koordiniramo armije Finske, Švedske i Norveške na severu Skandinavskog poluostrva kako bi u praksi funkcionisali kao vojska", objasnio je švedski zvaničnik.

Hultkvist smatra da će švedska vojska moći da učestvuje u odbrani granice Finske sa Rusijom.

"Imamo zajedničku odgovornost. Ovo je jedan od temelja NATO-a - kolektivna odgovornost. U Skandinaviji imamo posebnu obavezu da pomažemo jedni drugima", rekao je on i dodao da Švedska "već ima zajedničko vojno planiranje sa Finskom".

Takođe je rekao da će "Rusija još dugo ostati ozbiljan problem za Zapad, čak i nakon što se situacija u Ukrajini reši, napetost neće nestati".