Evropski sporazum o migrantima: Gorka pilula za Nemačku

Deo vladajućih zelenih i socijaldemokrata u Nemačkoj protivi se novom evropskom sporazumu o migracijama

Novi sporazum između država članica EU da uvedu strože propise o migracijama i taksu u iznosu od 20.000 evra za svakog migranta kog neka od njih odbije da primi  naišao je na razočarenje u Nemačkoj, pošto se socijaldemokrate i zeleni protive takvom kompromisu.

Članice EU su dogovorile novi set pravila o migracijama, koja će narednih godina usmeravati politiku Unije u toj oblasti. Iako je bila Nemačka bila jedna od glavnih zagovornica novom režima migracija, sporazum je u toj zemlji izazvao mnogo kontroverzi, piše "Euraktiv".

"Da smo mi kao Savezna vlada uspeli da samostalno usvojimo reformu, ona bi izgledala dosta drugačije", rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Nemačka se založila za uspostavljanje "mehanizma solidarnosti" unutar evropskog pakta o migracijama. Iako u tome nisu uspeli, Berlin je morao da napravi ustupke u drugim oblastima, pogotovo kada je reč o kontroverznim "brzim procedurama za azil" na evropskim granicama.

"Gorak deo kompromisa su procedure na spoljnim granicama za ljude iz zemalja koje imaju nisku stopu prihvatanja zahteva za azil. Bez tih graničnih procedura, niko osim Nemačke ne bi učestvovao u mehanizmu distribucije" dodala je nemačka ministarka.

Sporazum predviđa da bi zahtevi za azil trebalo da budu obrađeni na granici Evropske unije u roku od 12 nedelja. Ukoliko je zahtev odbijen, tražilac bi momentalno bio vraćen u zemlju porekla.

Sukob u nemačkoj vladi?

Nemačka je ranije najavila da je spremna na ustupke kako ne bi došlo do sloma pregovora, što je dovelo do nezadovoljstva unutar partije Zeleni i levog krila Socijaldemokratske partije (SPD).

Više od 700 članova zelenih zapretilo je u otvorenom pismu vicekancelaru Robertu Habeku i Berbokovoj da će se pobuniti protiv sopstvene partije, tvrdeći da su oni "šokirani" i "zabrinuti" zbog odluke svoje partije da prihvati takvu reformu.

Pored toga, 24 poslanika u Bundestagu iz redova stranke Zeleni i SPD-a otvoreno su kritikovali "brze procedure za azil" na spoljnim granicama EU.

"Ukoliko te procedure budu radile, one će smanjiti pritisak na te države. Ali takve procedure već postoje", rekao je poslanik SPD-a Hakan Demir.

"Jasno je da to stvara rizik od kreiranja još većih izbegličinih kampova na granicama, koji imaju mnogo problema sa ljudskim pravima", dodao je on.

Nemačka vlada pred novim mukama

Dok je pomirljiv pristup nemačke vlade već izazvao kontroverze, konačni sporazum o migracijama mogao bi da izazove još više nestabilnosti unutar vladajuće koalicije.

Nemačka će pokušati da u sporazum uključe izuzetak za maloletnike i porodice.

"Za mene je važno da Nemačka ostane postojana u poštovanju standarda ljudskih prava kada je reč o zaptiti maloletnika i porodica", rekao je Demir, dodajući da oni moraju biti izuzeti iz "brze procedure za azil".

"Protivim se bilo kakvom sporazumu koji je usvojen nauštrb ljudskih prava", dodao je on.

Nemački pokušaji su na kraju bili samo delimično uspešni, zato što konačni sporazum isključuje maloletnike, ali ne i porodice.

Sporazum će verovatno naići na oštre reakcije i na levom krilu Zelenih, pošto u njihovom partijskom programu jasno piše da "procesuiranje zahteva za azil na granici nije u skladu sa pristupom migracijama koji gaje Zeleni".

Oni su najavili da će se protiv sporazuma boriti i na evropskom nivou, a predvodnik Zelenih u Evropskom parlamentu Rasmus Andersen dogovor je opisao kao "ozbiljnu grešku".