Umesto članstva u NATO, Ukrajina dobija poruku podrške?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je poslednjih nedelja molio lidere NATO-a da Ukrajinu postave na konkretan put ka pridruživanju, zapretivši da u suprotnom neće prisustvovati godišnjem samitu alijanse u Vilnjusu

Malo je verovatno da će zapadni saveznici pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u za vreme rata, međutim, pokušavamo da pronađemo način da demonstriramo svoju dugoročnu posvećenost Kijevu, izjavila je za "Politiko" američka ambasadorka pri Alijansi Džulijan Smit.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je poslednjih nedelja molio lidere NATO-a da Ukrajinu postave na konkretan put ka pridruživanju, zapretivši da u suprotnom neće prisustvovati godišnjem samitu Alijanse u Vilnjusu.  

Međutim, u intervjuu za briselski portal u sedištu Alijanse, Smit je priznala da NATO trenutno ne može da ponudi Kijevu pridruživanje. 

"Mislim da se saveznici slažu da je pravi poziv za Kijev malo verovatan sve dok su uključeni u rat", rekla je ona. 

Međutim, ona je istakla da NATO i dalje želi da Ukrajina dobije poruku podrške.

"Želimo da signaliziramo predsedniku Zelenskom - ako dođe lično - da nam je duboko stalo do dugoročnijeg odnosa sa Ukrajinom, i da imamo u vidu sve što su postigli. Želimo da mu stavimo do znanja da naša podrška neće izbledeti i nestati i da nam neće nešto drugo odvući pažnju", poručila je Smit.

Kako je dodala, podržavaju napore Ukrajinaca da poremete strategiju Rusije, i veruju da bi uspešna kontraofanziva mogla da pokaže predsedniku Vladimiru Putinu da "neće postići svoje strateške ciljeve". 

Ali, kako zaključuje Smit, "takođe nam je veoma jasno da ova konkretna kontraofanziva možda neće odrediti kraj rata".