Svet

Zabrana Alternative za Nemačku bila bi fatalna?

U uredničkom komentaru koji je objavio "Frankfurter algemajne cajtung", ističe se da bi zabrana Alternative za Nemačku bila dokaz nesposobnosti stranaka da se političkim sredstvima obračunaju sa ovom partijom
Zabrana Alternative za Nemačku bila bi fatalna?© Photo by Jens Schlueter/Getty Images

Rastuća popularnost desničarske Alternative za Nemačku (AFD) ugrožava najjače partije Bundestaga, a kao protivotrov u poslednje vreme se sve češće pominje i zabrana ove partije, koja bi, ipak, prema oceni člana uredništva "Frankfurter algemajne cajtunga" Filipa Epelšajma - mogla da bude fatalna.

U komentaru objavljenom na sajtu ovog lista podseća se da je Nemački institut za ljudska prava saopštio da postoje preduslovi za zabranu stranke.

Dokument pod nazivom "Zašto bi AfD mogao da bude zabranjen. Preporuke državi i politici", naime, objašnjava da je AFD dostigao takav stepen "opasnosti po demokratiju", da bi Savezni ustavni sud mogao da ga zabrani u skladu sa članom 21. Ustava. 

Tome bi se, kako primećuje Epelšajm, posebno obradovali Zeleni. Zar nije njihova predsednica Rikarda Lang još u septembru tražia da zabrana AFD ne sme da bude tabu?

"Jedini problem je, osim što zabrana na kraju i nije tako laka, postoji još mnogo dobrih razloga koji govore protiv nje. Upravo sada, u vreme kada AfD dobija sve popularnost, ona bi bila čak i fatalna", ističe urednik "Frankfurter algemajne cajtunga".

Ako bi do toga zaista došlo, upozorava Epelšajm, stekao bi se utisak da su druge stranke bile nemoćne da sebi pomognu na neki drug način.

Ujedno, ocenjuje on, bilo bi to i priznanje njihovog neuspeha da se sa političkim sredstvima obračunaju sa AFD i vrate ljude koji su se iz "straha, rezignacije i protesta okrenuli desnim populistima".

"Zabrana bi samo podstakla gorčinu i bes u zemlji, što bi na kraju populistima išlo na ruku. Na sreću, to su prepoznali i Unija, Stranka slobodnih demokrata, Socijaldemokratska partija Nemačke, pa čak i Levica. I sada samo treba da smisle kako da ponovo na svoju stranu privuku ljude u zemlji", zaključuje Filip Epelšajm.

image