Optimistično je opustiti se pre zime: Neće biti gasa za Evropu?

Ako nismo u mogućnosti da značajno povećamo proizvodnju, rekao je izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju, onda ćemo imati poteškoća

Evropa bi se mogla suočiti sa nestašicom energije ove zime u zavisnosti od potražnje za tečnim gasom u Aziji (LNG), niskih temperatura i stanja francuskih nuklearki, rekao je u sredu za sajt "Montel" izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

"Opustiti se danas, pre sledeće zime, bilo bi isuviše optimistično", rekao je Birol na marginama konferencije IEA u Versaju.

Prema njegovom mišljenju, ključno pitanje je da li će se kineski uvoz LNG vratiti na normalne nivoe. "Ukoliko se to desi, neće preostati dovoljno LNG za Evropu da zameni ruski gas", dodao je Birol.

Ekonomski izgledi Kine do kraja godine su "pod velikim znakom pitanja", smatra Birol. "Hladne zimske temperature su drugi rizik, jer bi povećale potražnju za grejanjem."

"Niska proizvodnja francuskih nuklearki mogla bi da ugrozi evropsku sigurnost snabdevanja, posebno ukoliko zima bude oštra", izjavio je šef IEA.

Francuski nuklearni ključ

"Niska proizvodnja francuskih nuklearki mogla bi da ugrozi evropsku sigurnost snabdevanja, posebno ukoliko zima bude oštra", izjavio je šef IEA.

Francuska državna energetska kompanija "Elektrisite de Frans" (EDF) predviđa da će francuski nuklearni kapaciteti ove zime porasti, iako će ostati ispod istorijskog nivoa, saopštila je ova firma prošlog meseca.

Francuski nuklearni kapacitet je prošle zime pao na rekordno nizak nivo usled prekida rada nuklearki zbog korozije na cevima.

Takođe, kompanija EDF je za narednu deceniju predvidela postepeno povećanje proizvodnje. Francuska ministarka energetike Agnes Panije Runaše zatražila je od EDF-a da poveća godišnju nuklearnu proizvodnju.

"Ako nismo u mogućnosti da značajno povećamo proizvodnju, onda ćemo imati poteškoća, posebno u periodima velike potražnje za električnom energijom", zaključio je Birol.

Što se tiče francuskih planova za izgradnju novih reaktora, Birol je rekao da je francuska vlada dala "jasan politički signal" i da je sada "na nuklearnoj industriji da pokaže da može isporučiti energiju na vreme."

Birol je dodao da je francuski predsednik Emanuel Makron bio u pravu što je odbacio proizvodnju energije iz vetra na kopnu u korist vetra sa mora.

Razvoj lokalne industrije za proizvodnju turbina na vetar je od ključnog značaja da se izbegne zavisnost od jedne ili dve zemlje u svetu, dodao je Birol.