"Volstrit džornal": Istraga sabotaže severnog toka nemačke istražitelje sad dovela do Poljske

Tragovi navodno ukazuju na to da je "Poljska bila logistički i finansijski centar" diverzije, piše "Volstrit džornal"

Nemački istražitelji ispituju tragove koji navodno ukazuje da su diverzanti koji su digli u vazduh gasovode Severni tok i Severni tok 2 koristili Poljsku kao operativnu bazu, piše američki list "Volstrit džornal".

Kako se navodi, stručnjaci su došli do zaključka da je jahta "Andromeda", za koju sumnjaju da se koristila za transport eksploziva do gasovoda, isplovila iz luke na danskom ostrvu Kristijanso. Međutim, pretpostavlja se da je u određenom periodu jahta uplovljavala u teritorijalne vode Poljske, a istražitelji trenutno utvrđuju razloge toga, piše list.

Izvori navode da je trenutno nemoguće sa sigurnošću reći "da li je jahta stigla do obale Poljske ili se približavala drugom plovilu u njenim teritorijalnim vodama."

U međuvremenu, tokom istrage stručnjaci su dobili pristup jahti "Andromeda". Oni su na plovilu pronašli tragove eksploziva, DNK uzorke i otiske prstiju. Sada istražitelji utvrđuju da li DNK koju su pronašli pripada nekom ukrajinskom vojniku kojeg su ranije identifikovali.

Drugi tragovi navodno ukazuju na to da je "Poljska bila logistički i finansijski centar" diverzije, piše "Volstrit džornal".

Kako se navodi, istražitelji utvrđuju "zašto je jahta iznajmljena preko turističke agencije u Varšavi, koja bi mogla da bude deo mreže kompanija u vlasništvu Ukrajinaca koji su, kako se pretpostavlja, povezani sa ukrajinskom obaveštajnom službom."

Predstavnik nacionalne bezbednosti Poljske na kojeg se list poziva nije isključio mogućnost da je neka poljska kompanija umešana u terorističke napade na "Severni tok".

List piše da su "nemački zvaničnici, koji su upoznati sa tokom istrage, saopštili da nemaju dokaza o umešanosti poljske Vlade“ u diverziju na gasovodima "Severni tok", dok predstavnik Generalnog tužilaštva Nemačke nije želeo da komentariše navode da su diverzanti koristili Poljsku kao operativnu bazu.

Ko je razneo Severni tok?

Čuveni novinar Simor Herš, pojedini zapadni stručnjacikao i, kako navodi novinarka "Njujork tajmsa" Erika Solomon, danski i švedski istražitelji, odlučno odbacuju priču o "Andromedi" i grupi ukrajinskih diverzanata

"Ako zaista mislite da jahta od 16 metara može da baci jedro na dubinu od 80 metara, da se iskrcaju dva ronioca i stručnjaka za eksploziv u teškim kostimima, s bocama s kiseonikom i velikom količinom eksploziva C4, ne mogu vam nikako pomoći", odgovorio je Herš nedavno u intervjuu za "Noje ciriše cajtug".

Ovaj dobitnik Pulicerove nagrade je tom prilikom dodao je "druga smešna stvar u priči o 'Andromedi' bilo je to da su na brodu pronađeni TNT prah i dva lažna pasoša. Naravno, svi ostavljamo lažne pasoše na brodu. To je zaista bila loša priča."

Herš je još 8. februara objavio svoje istraživanje gde je, pozivajući se na izvor sa "direktnim znanjem o operativnom planiranju", naveo da su američki ronioci postavili eksplozive na ruski gasovod u junu 2022. pod okriljem "Baltops" NATO vežbi, da bi ih zatim detonirala norveška vojska tri meseca kasnije.

Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti, dok je njegova navodna odluka da se eksplozivi i detoniraju izazvala burnu reakciju delova američke obaveštajne zajednice.

azlog sabotaže, prema Heršovim rečima, bila je bojazan šefa Bele kuće da bi se Nemačka, koja gas iz Rusije dobija preko Severnog toka, "ohladila" od naoružavanja Ukrajine i primene sankcija Rusiji. Vašington negira ove optužbe.

U odgovoru na priču o "Andromedi", Herš je, pozivajući se na izvor sa "pristupom diplomatskim obaveštajnim podacima" krajem marta na svom blogu objavio da su "određeni elementi u CIA su zamoljeni da u saradnji sa nemačkim obaveštajnim službama pripreme priču koja bi američkoj i nemačkoj štampi obezbedila alternativnu verziju o tome kako je uništen Severni tok 2", ubrzo nakon sastanka nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika SAD Džozefa Bajdena početkom tog meseca.

Portal "Grejzon" je nedavno objavio rezultate sopstvene ekspedicije na mesto sabotaže, gde je blizu jedne oštećene cevi našao ronilačku čizmu za koju ističe da koriste i američki i ukrajinski ronioci, ali da se može naći i u široj komercijalnoj upotrebi.