Svet

Jevrejski list: Britanski univerziteti pomogli Teheranu u razvoju dronova

Među 11 univerziteta koje list optužuje za saradnju sa Iranom, inače pod zapadnim sankcijama, nalaze se i Univerzitet u Kembridžu i Imperijalni koledž u Londonu, a zaposleni sa britanskih univerziteta učestvovali su u najmanje 16 studija koje se mogu upotrebiti u vojne svrhe
Jevrejski list: Britanski univerziteti pomogli Teheranu u razvoju dronovawww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Više od deset britanskih univerziteta sarađivalo je sa Teheranom u razvoju tehnologije koja može imati upotrebu u iranskom vazduhoplovnom programu i proizvodnji dronova, zaključuje se u istraživanju lista "Džuiš kronikl" sa sedištem u Londonu.

Među 11 univerziteta koje list optužuje za saradnju sa Iranom, inače pod zapadnim sankcijama, su i Univerzitet u Kembridžu i Imperijalni koledž u Londonu, a zaposleni sa britanskih univerziteta učestvovali su u najmanje 16 studija koje se mogu upotrebiti u vojne svrhe.

Velika Britanija zabranjuje izvoz vojne i tehnologije "dvostruke upotrebe" u Iran i nedavno je uvela nove sankcije protiv pojedinaca i organizacija iz Irana za koje smatra da snabdevaju Rusiju dronovima kamikazama koje ruska vojska navodno koristi u Ukrajini, podsećaju "Jevrejske hronike".

Ipak, taj list tvrdi da su u okviru jednog projekta istraživači u Britaniji radili na poboljšanju motora dronova, povećavajući njihovu visinu, brzinu i domet. Navodi se da je taj projekat finansirao Teheran.

Još jedan britanski univerzitet radio je sa iranskim kolegama na testiranju sofisticiranih novih kontrolnih sistema za mlazne motore, sa ciljem povećanja njihove "upravljivosti i vremena odziva" u "vojnoj primeni."

Drugi naučnici sa sedištem u Velikoj Britaniji radili su sa Iranom na istraživanju upotrebe bespilotnih letelica (UAV) kao mobilnih stanica za proširenje dometa komunikacionih sistema, na specijalnim legurama za vojne avione i premazima za osnaživanje oklopa.

Među vodećim univerzitetima na kojima se odvijao rad sa Iranom je Univerzitet Kranfild, istraživačka institucija specijalizovana za nauku, vazduhoplovstvo i inženjering, koja ima strateško partnerstvo sa Kraljevskim ratnim vazduhoplovstvom.

Akademici sa tog i drugih univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu su koautori akademskih radova koji priznaju vojnu primenu svojih nalaza. Drugi rade zajedno sa akademicima na iranskim univerzitetima koje su sankcionisale Britanija, SAD i Evropska unija.

Bivši ministar za Bregzit Dejvid Dejvis rekao je za "Džuiš kronikl" da nalazi tog lista pokazuju da sadašnji sistem sankcija ne funkcioniše i da "ne bi trebalo da bude moguće da istraživači na britanskim univerzitetima efikasno pomažu iranskoj državi u poboljšanju svojih sistema naoružanja koji bi mogli biti raspoređeni protiv naših saveznika, ili čak naše sopstvene vojnike."

image