Svet

Evropski komesar Ilonu Masku: U Evropi će "plava ptičica" leteti po našim pravilima

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton odgovorio je na tvit Ilona Maska u kome je tehnološki mogul najavio "oslobađanje" plave ptičice "Tvitera"
Evropski komesar Ilonu Masku: U Evropi će "plava ptičica" leteti po našim pravilima© Foto Global Look Pres/Panoramic/Keystone Press Agency

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton nije dugo čekao da upozori Ilona Maska, novog vlasnika društvene mreže "Tviter", da će "plava ptičica" biti pod strogim nadzorom u EU nakon što je Mask najavio njeno "oslobođenje".

Mask, koji je prethodno proklamovao da se na kupovinu "Tvitera" nije odlučio zbog profita već zbog ljubavi prema čovečanstvu, tvitnuo je sinoć: "Ptičica je oslobođena."

Breton je na Maskov tvit odgovorio: „U Evropi će ptičica leteti prema našim pravilima."

Breton je u zasebnom tvitu podelio video snimak koji je prvobitno podelio u maju, a u kojem on i Mask dele utiske nakon razgovora o stavkama novog Akta o digitalnim uslugama EU.

Mask u video zapisu izjavio da je Akt o digitalnim uslugama "u skladu sa mojim razmišljanjem. Ovo je bila odlična diskusija i slažem se sa svime što ste rekli. Bilo šta što moje kompanije mogu da učine a što bi bilo blagotvorno za Evropu, mi ćemo to učiniti."

Sporazum o pojedinim stavkama ovog akta evropski zvaničnici postigli su u aprilu ove godine, dok je Evropski savet dao konačno odobrenje za njegovu implementaciju četvrtog oktobra. Akt o digitalnim uslugama stupio je na snagu 24. oktobra.

Ovaj akt predstavlja kraj ere samoregulisanja društvenih mreža u Evropi, budući da on podrazumeva da tehnološke kompanije uvedu novu politiku i protokole u vezi sa otklanjanjem sadržaja označenog kao govor mržnje, terorističku propagandu, ali i drugi sadržaj koji se u zemljama EU smatra nelegalnim, preneo je "Njujork Tajms" u aprilu.

Mask je takođe izjavio juče da želi da "Tviter" bude mesto gde će svako moći slobodno da iznese svoje mišljenje, ali ne i mesto gde će bez ikakvih posledica moći da se piše bilo šta.

image