Evropski komesar Ilonu Masku: U Evropi će "plava ptičica" leteti po našim pravilima

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton odgovorio je na tvit Ilona Maska u kome je tehnološki mogul najavio "oslobađanje" plave ptičice "Tvitera"

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton nije dugo čekao da upozori Ilona Maska, novog vlasnika društvene mreže "Tviter", da će "plava ptičica" biti pod strogim nadzorom u EU nakon što je Mask najavio njeno "oslobođenje".

Mask, koji je prethodno proklamovao da se na kupovinu "Tvitera" nije odlučio zbog profita već zbog ljubavi prema čovečanstvu, tvitnuo je sinoć: "Ptičica je oslobođena."

Breton je na Maskov tvit odgovorio: „U Evropi će ptičica leteti prema našim pravilima."

Breton je u zasebnom tvitu podelio video snimak koji je prvobitno podelio u maju, a u kojem on i Mask dele utiske nakon razgovora o stavkama novog Akta o digitalnim uslugama EU.

Mask u video zapisu izjavio da je Akt o digitalnim uslugama "u skladu sa mojim razmišljanjem. Ovo je bila odlična diskusija i slažem se sa svime što ste rekli. Bilo šta što moje kompanije mogu da učine a što bi bilo blagotvorno za Evropu, mi ćemo to učiniti."

Sporazum o pojedinim stavkama ovog akta evropski zvaničnici postigli su u aprilu ove godine, dok je Evropski savet dao konačno odobrenje za njegovu implementaciju četvrtog oktobra. Akt o digitalnim uslugama stupio je na snagu 24. oktobra.

Ovaj akt predstavlja kraj ere samoregulisanja društvenih mreža u Evropi, budući da on podrazumeva da tehnološke kompanije uvedu novu politiku i protokole u vezi sa otklanjanjem sadržaja označenog kao govor mržnje, terorističku propagandu, ali i drugi sadržaj koji se u zemljama EU smatra nelegalnim, preneo je "Njujork Tajms" u aprilu.

Mask je takođe izjavio juče da želi da "Tviter" bude mesto gde će svako moći slobodno da iznese svoje mišljenje, ali ne i mesto gde će bez ikakvih posledica moći da se piše bilo šta.