Svet

Čudo u Kolumbiji: Deca preživela 40 dana u džungli nakon avionske nesreće

U potrazi je učestvovalo najmanje 150 vojnika, helikopteri i drugi vojni avioni
Čudo u Kolumbiji: Deca preživela 40 dana u džungli nakon avionske nesreće© Tanjug/AP Photo

Četiri deteta koja su se vodila kao nestala nakon avionske nesreće koja se dogodila iznad amazonske džungle prošlog meseca pronađena su živa, saopštile su kolumbijske vlasti.

Kolumbijska vojska na Tviteru je sinoć objavila i fotografije dece pored vojnika i spasilačkog osoblja.

"Udruženim snagama omogućili smo ovu radost u Kolumbiji. Slava Kolumbijskim vojnim snagama, domorodačkim zajednicama i institucijama koje su bile deo operacije 'Nada', navodi se u saopštenju.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro rekao je da su ove vesti "radost za celu zemlju". Iako tačno zdravstveno stanje dece nije bilo odmah poznato, on je novinarima kazao da su bila "slaba" i da im je pružena medicinska pomoć.

Četvoro braće i sestara su navodno viđeni u blizini granice između dve kolumbijske provincije nedaleko od mesta pada jednomotornog aviona "cesna" koji se srušio iznad džungle 1. maja.

Roditelji dece i pilot su poginuli u nesreći, a njihova tela su pronađena u blizini aviona koji se srušio nakon kvara motora.

Deca od 13, devet, četiri i godinu dana potiču iz autohtonog naroda Huitoto, koji je poreklom iz južne Kolumbije i severnog Perua. Zvaničnici su rekli da je dvoje najstarije dece imalo određeno iskustvo preživljavanja u prašumi i da su tako stekli veštine koje su im možda pomogle da prežive.

U potrazi je učestvovalo najmanje 150 vojnika, helikopteri i drugi vojni avioni.

Timovi su tokom potrage koristili zvučnike preko kojih su puštali snimljenu poruku bake dece koja im je rekla da ostanu tu gde jesu.

Krajem prošlog meseca, predsednik Petro je bio primoran da povuče svoju izjavu nakon što je saopštio da su deca pronađena "posle naporne potrage vojske".

Kasnije se izvinio zbog preuranjene objave, rekavši da mu je tu informaciju preneo državni kolumbijski institut za porodičnu zaštitu, ali da nije potvrđena.

image