Makron pozvao Iran da prestane da podržava Rusiju u sukobu

Francuski lider je tokom telefonskog razgovora sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem upozorio na strašne posledice zbog isporuke bespilotnih letelica Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron je, tokom telefonskog razgovora sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, pozvao Teheran da odmah prestane da podržava Rusiju u sukobu u Ukrajini, javlja Frans pres, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Kako se navodi, francuski lider je u okviru razgovora "upozorio na strašne posledice u humanitarnoj i bezbednosnoj sferi zbog isporuke iranskih bespilotnih letelica Rusiji" i pozvao Teheran da odmah prestane da pruža podršku Ruskoj Federaciji.

Ranije je zamenik šefa kabineta iranskog predsednika za politička pitanja Mohamed Džamšidi saopštio da je iranski predsednik Ebrahim Raisi u subotu razgovarao telefonom sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

On je naveo da su strane razgovarale o razvoju odnosa između Pariza i Teherana.

Naime, zapadne zemlje su više puta optužile Iran da snabdeva Rusiju bespilotnim letelicama, dok Moskva i Teheran negiraju sve ove optužbe. Kako je ranije istakla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, "ova tema je veštački ubačena u američke medije".

Osim toga, Ukrajina nije dostavila nikakva dokumenta koja potvrđuju iransko poreklo dronova.