Brazilski lider poziva svet: Odbranimo Asanža

Džulijan Asanž je uradio važan posao u osudi nezakonitih radnji jedne države protiv druge. Njegovo zatvaranje je protivno odbrani demokratije i slobode štampe, poručio je Lula da Silva

Brazilski predsednik Lula da Silva pozvao je sve da stanu u odbranu osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, koji čeka da ga isporuče Sjedinjenim Državama, gde će odgovarati za špijunažu, a za šta je predviđena kazna do 175 godina zatvora.

"Sa zabrinutošću gledam na izručenje novinara Džulijana Asanža. Asanž je uradio važan posao u osudi nezakonitih radnji jedne države protiv druge. Njegovo zatvaranje je protivno odbrani demokratije i slobode medija. Važno je da svi stanemo u njegovu odbranu", kazao je Lula.

Naime, Asanž, koji se nalazi u britanskom zatvoru, podneće novu žalbu Visokom sudu u Londonu, rekla je njegova supruga Stela Asanž. Ona je takođe izrazila nadu da njen muž neće biti izručen SAD.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ) u pozivu upućenom SAD da odustane od optužbi protiv Džulijana Asanža i dozvoli mu da se vrati kući svojoj supruzi i deci, navodi se u izjavi koju je usvojila EFJ na predlog Sindikata novinara Srbije (SINOS).

U rezoluciji se pozivaju evropske vlade da aktivno rade na oslobađanju Džulijana Asanža, navodi se u saopštenju UNS-a.

Asanž se suočava sa 175 godina zatvora u Sjedinjenim Državama pod optužbom da je otkrio najveći korpus poverljivih informacija u istoriji zemlje. Trenutno osnivač "Vikiliksa" pokušava da uloži žalbu Višem sudu u Londonu na odluku o njegovom izručenju iz Velike Britanije.