Mask o novom paketu pomoći Ukrajini: Kako će se sve to završiti?

Milijarder i vlasnik Tvitera reagovao je na objavu Pentagona još jednog paketa pomoći Kijevu u visini od 2,1 milijardu dolara

Američki milijarder i vlasnik Tvitera Ilon Mask, komentarišući izdvajanje još jednog paketa pomoći Kijevu u visini od 2,1 milijardu dolara, zapitao se do čega će dovesti američka vojna podrška Ukrajini.

Pentagon je prethodno objavio novi paket pomoći u naoružanju za Ukrajinu koji podrazumeva veliku količinu protivvazdušne municije u vrednosti od više od dve milijarde dolara, navodi "Blumberg" pozivajući se na zvaničnike administracije.

"Kako će se sve to završiti? Ne govorite šta biste vi želeli, mislim kako će se sve to završiti u stvarnosti", napisao je Mask na Tviteru.

Naime, novac dodeljen u okviru Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI) biće iskorišćen za kupovinu raketnih lansera i projektila "houk" i dve vrste naprednih raketa za protivvazdušnu odbranu "patriot": Pak-3 i GEM-T. Za GEM-T se navodi da, kao dodatak Pak-3, pruža veću sposobnost da se poraze taktičke balističke rakete, krstareće rakete ili neprijateljske letelice.

Podsetimo, u jesen 2022. godine, Ilon Mask je predložio mirovni plan koji sadrži tačke o priznavanju Krima kao regiona Rusije, neutralnom statusu Ukrajine i održavanju novih referenduma pod okriljem UN u Donbasu, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Kijev je kritikovao predloge milijardera. U tom kontekstu, Mask je razmišljao da odustane od finansiranja satelitskog komunikacionog sistema Starlink za Ukrajinu, ali se kasnije predomislio. U januaru 2023. godine nazvao je "nemilosrdnom eskalacijom" spremnost SAD da podrže napade na Krim.