Svet

Muž Nensi Pelosi napadnut u porodičnom domu

U trenutku napada predsednica Predstavničkog doma SAD nije bila kod kuće
Muž Nensi Pelosi napadnut u porodičnom domu© Foto Global Look Pres/Fabio Frustaci/Keystone Press Agency

Pol Pelosi, suprug predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi, napadnut je čekićem u porodičnom domu u San Francisku u petak rano ujutru. U trenutku napada, Pelosi nije bila kod kuće već u Vašingtonu. 

Očekuje se da će se Pol Pelosi (82) potpuno oporaviti od, kako opisuju američki mediji, ”ozbiljnih batina” koje je dobio.

Portparol Nensi Pelosi Dru Hamil izjavio je da je napadač uhapšen, a da se motiv napada istražuje. Mediji tvrde da je napadač, čiji identitet još nije obelodanjen, uzvikivao ”gde je Nensi?” prilikom napada na njenog muža

. Protiv njega će biti podnete krivične prijave za pokušaj ubistva i napad smrtonosnim oružjem.

Nensi Pelosi je treći najviši zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, iza predsednika Džoa Bajdena i potpredsednice Kamale Heris. Ona ima pratnju pripadnika Tajne službe, ali ne i njen suprug.

Pojedini funkcioneri Demokratske partije, ali i republikanci nenaklonjeni Donaldu Trampu poput kongresmena Adama Kinzingera, sugerisali su da je za napad odgovoran upravo Trampov simpatizer.

 

Pol Pelosi je u avgustu osuđen na pet dana zatvora, uslovno na tri godine, zbog toga što je u maju pod dejstvom alkohola učestvovao u saobraćajnoj nesreći u kalifornijskom vinogorju u okrugu Napa.

Ovo nije prvi napad na dom Pelosijevih. Prošle godine anarhisti su sprejem išarali njihovu kuću i pred vratima garaže ostavili odrubljenu svinjsku glavu.

image