Svet

Rumunski ambasador u Keniji uporedio Afrikance sa majmunima, Bukurešt ga opozvao

Dragoš Viorel Zigau opozvan je nakon velikog diplomatskog skandala u Africi, dok je Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo proceduru za njegovu ostavku
Rumunski ambasador u Keniji uporedio Afrikance sa majmunima, Bukurešt ga opozvaowww.globallookpress.com © Sina Schuldt/dpa

Bukurešt je opozvao svog ambasadora u Keniji Dragoša Viorela Zigau nakon skandala koji je izazvao uporedivši Afikance sa majmunima. Diplomata je optužen za rasističku retoriku, prenosi list "Adevarul".

"Rumunski ambasador u Keniji opozvan je nakon velikog diplomatskog skandala u toj zemlji, a sada je Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo proceduru za njegovu ostavku. Ovaj korak je preduzet nakon što se za incident saznalo tokom sastanka sa grupom istočnoevropskih diplomata u Kancelariji Ujedinjenih nacija u Najrobiju", piše list.

Kako se navodi, rumunski ambasador je, videvši majmuna u blizini, rekao: "Afrička grupa nam se pridružila". Ovaj komentar, kako se dodaje, izazvao je kontroverzu u diplomatskoj zajednici i označen je rasističkim.

Nekima od prisutnih ova izjava delovala je netaktično, bez poštovanja i podstakla je afričku stranu da se obrati rumunskom ambasadoru za pojašnjenje.

Afričke diplomate su izjavile da je izuzetno važno stvaranje atmosfere međusobnog poštovanja, razumevanja i osetljivosti u diplomatskoj sferi. Oni su pozvali da se preduzmu odgovarajuće mere za rešavanje incidenata koji bi mogli da naruše diplomatske odnose i produže stereotipe ili predrasude.

"Adevarul" pojašnjava da se incident dogodio sredinom aprila, ali da se saznalo tek pre neki dan. Takođe se navodi da je Diplomatsko telo za kontrolu i ocenu (CCED) rumunskog Ministarstva spoljnih poslova pokrenulo istragu o ovom slučaju i pokrenulo postupke, "uključujući utvrđivanje internih mera Ministarstva spoljnih poslova koje su potrebne u ovoj situaciji".

image