Kanada uvela sankcije Janukoviču, zvaničnicima Krima i Donbasa

Ove nove mere su direktan odgovor na navodne pokušaje Rusije da "unište ukrajinska kulturna mesta, institucije i identitet Ukrajine", saopštilo je kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova

Kanada je uvela sankcije bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču i zvaničnicima u oblastima Krima, Hersona, Donbasa i Zaporožja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Kako se navodi, u ažuriranu listu sankcija uključeno je 24 fizička i 12 pravnih lica. 

Na spisku sankcija su i ministarka kulture Krima Tatjana Manježina, ministar kulture Hersonske oblasti Aleksandar Kuzmenko, ministarka prosvete i nauke Krima Valentina Lavrik, direktorka Hersonskog regionalnog lokalnog muzeja Tatjana Bračenko.

Na listi su ministarstva obrazovanja i nauke Zaporoške i Hersonske oblasti, Ministarstvo kulture Krima i Hersonske oblasti, Ministarstvo sporta Zaporoške oblasti, kao i nekoliko muzeja u Hersonskoj oblasti, Krimu i Marijupolju. 

Kako navodi kanadska vlast, ove nove mere su direktan odgovor na navodne pokušaje Rusije da "unište ukrajinska kulturna mesta, institucije i identitet Ukrajine".

"Kanada neće dozvoliti Rusiji da liši Ukrajinu njenog kulturnog nasleđa i učiniće sve što je moguće da okonča rat Kremlja protiv ukrajinskog identiteta. Ovi namerni i ciljani napadi na kulturna dobra Ukrajine ne mogu proći nekažnjeno", kazala je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Džoli o novim sankcijama.

Naime, kanadski premijer Džastin Trudo ranije je izjavio da je Kanada prošle godine zaplenila teretni avion "Antonov" u ruskom vlasništvu koji je sleteo na kanadsku teritoriju i da je otpočeo proces da taj avion bude isporučen Ukrajini.

Ruski ambasador u Otavi Oleg Stepanov je ovu odluku kanadskog premijera nazvao krađom.

"Ovo su nezakonite radnje i pljačka. Svaki pokušaj pružanja pomoći Oružanim snagama Ukrajine samo produžava sukob i mučenje ukrajinskih regruta", kazao je ruski ambasador.

Prema njegovim rečima, sve naredne sankcije ruskim građanima i kompanijama, koje je Trudo takođe najavio, neće funkcionisati.

Kanadski premijer Džastin Trudo posetio je juče Kijev, rekavši da će Kanada uputiti novu vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 375 miliona dolara.

Trudo je na konferenciji za novinare, nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, najavio da će Kanada učestvovati u multinacionalnim naporima za obuku ukrajinskih borbenih pilota.

Ovo je njegovo drugo putovanje u Ukrajinu od eskalacije sukoba, a poslednji put je posetio Kijev u maju prošle godine. Trudo je stigao u pratnji svoje zamenice i ministarke finansija Kristije Frilend.