Svet

Anketa pokazala: Nemci se najviše plaše islamizma i salafizma, ali i levičarskih ekstremista

Većina se oseća ugroženo levičarskim ekstremizmom
Anketa pokazala: Nemci se najviše plaše islamizma i salafizma, ali i levičarskih ekstremistaGetty © Sean Gallup / Staff

Samo četiri procenta Nemaca smatra da "najradikalniji levičari" ne predstavljaju nikakvu pretnju za društvo, a velika većina smatra da oni jesu velika pretnja, pokazali su rezultati ankete koju je sprovela britanska kompanija za istraživanje javnog mnjenja "JuGov".

Ova anketa je napravljena nekoliko dana nakon što je Lina Engel vođa "čekić bande", nasilne ekstremno levičarske grupe "Antifa" poznate po napadima čekićima na desničarske aktiviste, kao i na slučajne prolaznike, osuđena pred saksonskim regionalnim u Drezdenu na pet godina i tri meseca zatvora.

Pitanje za Nemce je bilo: "Šta mislite koliko je velika, ako uopšte postoji, opasnost koju levičarski ekstremisti trenutno predstavljaju". Odgovor je bio ubedljiv da "tvrda levica" zaista predstavlja opasnost, a 59 odsto je reklo da veruje da je tako.

Od svih ispitanika, 11 odsto nije imalo mišljenje, a samo četiri odsto je reklo da "levičarski ekstremisti" uopšte ne predstavljaju pretnju.

Dok su rezultati blagovremeni, s obzirom na nedavne levičarske nemire u zemlji zbog odluke suda u Drezdenu, istraživanje je takođe pokazalo, primećuje nemački list "Velt", da se Nemci osećaju ugroženo političkim ekstremizmom uopšte.

Većina se oseća ugroženo i levim i desnim ekstremizmom, ali najzastupljenija je bila zabrinutost zbog islamizma i salafizma, sa 64 odsto reklo da se trenutno oseća "lično ugroženo" od strane verskih ideologija.

Istraživanje je pokazalo da se oni koji imaju porodično "migraciono poreklo" osećaju manje ugroženim islamizmom od onih koji nemaju strane korene.

Podsetimo, nasilni aktivisti krajnje levice su u februaru u Budimpešti brutalno pretukli veliki broj ljudi.

U premlaćivanju u Budimpešti učestvovala je grupa nasilnika "Antifa" naoružanih čekićima i gvozdenim šipkama koji su tukli pojedince za koje su osumnjičeni verovali da su bili deo desničarskih demonstracija u toj oblasti.

Policija je saopštila da žrtve nisu prisustvovale desničarskim demonstracijama, već su samo nosile odeću u vojnom stilu.

image