Svet

"Jurejžan tajms": Zašto su ruske snage gađale ukrajinske avio-baze

Udar na na bazu Mirgorod koju koristi 40. brigada taktičke avijacije oštetio je infrastrukturu i nepreciziranu količinu opreme, a što vojni analitičar i penzionisani pilot Vijander Takur ocenjuje da je deo šire ruske strategije za onesposobljvanje Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u tekućoj ofanzivi
"Jurejžan tajms": Zašto su ruske snage gađale ukrajinske avio-bazewww.globallookpress.com © Russian Defence Ministry/Global Look Press

Ruske snage su u noći između 9. i 10. juna sprovele raketni napad maksimalne snage na vazduhoplovnu bazu Mirgorod u Poltavskoj oblasti, gde se nalazi ukrajinska 40. brigada taktičke avijacije, koja koristi lovce MiG-29.

Prema saopštenju za medije ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, Rusija je udarila bazu balističkim "iskander-M" i krstarećim "iskander-K" raketama, kao i "bespilotnim letelicama "geran-2".

Kako prenose mediji, ruske snage su lansirale ukupno osam kopnenih raketa i 35 dronova "geran-2" sa područja istočne obale Azovskog mora. Neke od raketa i dronova bile su usmerene na ciljeve u oblastima Odesa i Harkov.

Načelnik Poltavske oblasti Dmitrij Lunjin primetio je da je udar oštetio infrastrukturu aerodroma i nepreciziranu količinu opreme.

Prema pisanju telegram kanala "Vojni obaveštajac", NASA sateliti su snimili dve snažne eksplozije u 3.39 časova na teritoriji vazduhoplovne baze Mirgorod. Sudeći po rasporedu vazdušne baze i koordinatama eksplozija na satelitskim fotografijama, čini se da su pogođena podzemna skladišta goriva i municije, piše penzionisani pilot i vojni analitičar Vijainder Takur za "Jurejžn tajms".

Ruski udar na vazduhoplovnu bazu Poltava imao je za cilj ograničavanje sposobnosti borbenih aviona MiG-29 Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva (UAF) da sprovode napade na ruske snage, ocenjuje Takur.

UAF koristi lovce MiG-29 za napad na radare ruske protivvazdušne odbrane raketama HARM i eventualno za napade na ruske komandne i kontrolne centre jedrećim bombama JDAM-ER.

Takur ističe da su UAF prethodno kombinovale udare raketama HARM lansiranih sa MiG-29 sa udarima raketama "storm šedou", lansiranih sa aviona "Su-24MR", tako da projektili "HARM" ciljaju ruske jedinice protivvazdušne odbrane koje bi mogle da presretnu "storm šedou" rakete.

Ovaj analitičar ističe da bi vazdušna podrška UAF bila od velikog značaja u slučaju da kijevske snage uspeju da načine proboj u ruskim linijama odbrane, što do sada nisu uspele.

Shodno tome, trenutne ruske protivvazdušne operacije imaju za cilj ograničavanje sposobnosti UAF da podrže ofanzivu, navodi on.

Vojni analitičar podseća da su ruske snage prethodno sprovele uspešne napade na vazdušne baze u Kanatovu i Starokonstantinovu, a za koje navodi da su korišćene za bombardere "Su-24MR". To nagoveštava da ruske snage nastoje da neutrališu sposobnost ukrajinaca da sprovode kombinovane udare "HARM" i "storm šedou" projektilima.

Zašto ruske snage ne uništavaju ukrajinske piste?

Takur dodaje da su neki vojni blogeri kritikovali ruske snage što ne ciljaju piste u okviru ukrajinskih vazdušnih baza, budući da bi to dodatno otežalo funkcionisanje ukrajinskog vazduhoplovstva.

Međutim, ovaj vojni analitičar napominje da se piste, zahvaljujući brzosušećem cementu, mogu popraviti za manje vremena nego što ruskoj strani treba da isplanira i sprovede uspešan udar na njih.

Stoga su savremene protivvazdušne operacije najefikasnije kada je napad usmeren na uništavanje municije i skladišta goriva, ocenio je Takur, što izgleda da je bio slučaj sa najskorijim ruskim napadom.

image