"Zaboravite prošlost, gledajte u budućnost": U Francuskoj ruše praistorijske menhire zbog prodavnice

Za 39 porušenih menhira u blizini bretonskog grada Karnak se smatra da mogu biti spomenici stari i do 7.000 godina, što je navelo lokalnog arheologa da reaguje

Desetine drevnih menhira u bretonskom departmanu Morbijan srušeno je kako bi se izgradila radnja popularnog lanca prodavinca tipa "uradi sam", što je naišlo na burnu reakciju jednog dela javnosti.

Arheolog Kristijan Obelc rekao je za francuske medije da je lokalitet u Karnaku, koji se sastoji od 39 menihra sada "uništen", prenosi "Frans 24".

Ovaj medij navodi da ti menhiri mogu biti stari i do 7.000 godina, a što se da zaključiti na osnovu radiometričkog datiranja obližnjeg kamenja sprovedenog 2010. godine.

Grad Karnak je poznat po mnogim megalitskim spomenicima, za koje se smatra da su mogli imati versku ili pogrebnu ulogu, mada postoje i druge hipoteze. Na dva glavna zaštićena lokaliteta nalazi se oko 3.000 menhira, navodi francuski portal.

Međutim, gradonačelnik Olivije Lepik izjavio je za AFP da je "pratio zakon" pri izdavanju dozvole za izgradnju francuskom lancu i ukazao na "nisku arheološku vrednost" kamenja pronađenog tokom ispitivanja terena koje je prethodilo početku radova.

Zemljište na kojem se tih konkretnih 39 kamenova nalazilo ne pripada zaštićenom području i bilo je namenjeno za komercijalnu upotrebu, dodao je on.

Bretonska Regionalna kancelarija za kulturu slično je odbacila značaj ovog kamenja, navevši u saopštenju da "s obzirom na njihov neizvestan i u svakom slučaju nebitan karakter, koji su potvrdile provere, nije utvrđena šteta lokaliteta sa arheološkom vrednosti."

Obelc, međutim, smatra da adekvatne istrage o vrednosti lokaliteta nisu ni sprovedene.

"Nije bilo arheoloških iskopavanja na osnovu kojih bi se saznalo da li su ovi kamenovi menhiri ili ne", rekao je on.

Iz lanca prodavnica koji vrši radove na datom mestu je saopšteno da "iskreno žale zbog situacije", uz napomenu da su dobili dozvolu za izgradnju prošle godine.