Imran Kan tvrdi da su SAD doprinele njegovom svrgavanju nakon sporazuma sa Rusijom

Imran Kan je izjavio da je nakon sastanka pakistanskih i američkih diplomata početkom marta 2022. godine obavešten da će, ukoliko ne bude smenjen sa mesta premijera, biti "posledica"

Bivši pakistanski premijer Imran Kan, koji je uhapšen prošlog meseca pod optužbom za korupciju, izjavio je da su Sjedinjene Države prošle godine vršile diplomatski pritisak kako bi ga uklonile sa funkcije.

Kan je u intervjuu za "Njuzvik" izjavio da je posetio Rusiju istog dana kada je Moskva pokrenula Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i da je odbio da osudi rusku kampanju kako ne bi ugrozio trgovinske sporazume, iako navodi da se ne slaže sa motivima Moskve za intervenciju.

SAD su htele da "osude Rusiju preko Ujedinjenih nacija", rekao je Kan, napomenuvši da je njegova vlada postigla dogovor o uvozu "jeftine nafte" i pšenice sa Moskvom, zapitavši se kakav bi uticaj osuda ruske vojne operacije imala na njegov narod.

Kan je dodao da je nakon sastanka pakistanskih i američkih diplomata početkom marta 2022. godine obavešten da će, ukoliko ne bude smenjen sa mesta premijera, biti "posledica".

"Sledećeg dana, u Narodnoj skupštini se odigrava glasanje o nepoverenju", rekao je Kan, dodavši da se dan pre toga moglo videti kako se "američka ambasada sastaje sa našim parlamentarcima, poslanicima iz zadnjih klupa."

Bivši premijer Pakistana rekao je da ne razume zašto bi se SAD "protivile sporazumu."

Sa druge strane, iz Vašingtona je poručeno da "nema istine" u Kanovim ponovljenim tvrdnjama o navodnoj zaveri protv njega koju su podržale SAD.

Protiv Imrana Kana je podnesen niz optužbi, od korupcije do pobune, otkako je zbačen sa vlasti prošlog aprila nakon što je za njega izglasano nepoverenje. Kan je negirao sve optužbe.

Bivši premijer je prethodo optužio, kako je rekao, "nedemokratskog" šefa pakistanske vojske da stoji iza njegovog hapšenja u maju, što je navelo njegove pristalice da izađu na masovne proteste. Kan se takođe tereti da je prodavao politički uticaj za novac tokom svog mandata.

Optužbe protiv Kana uzburkale su veđ nestabilnu političu situaciju u Pakistanu, koji se bori sa rastućim cenama hrane, produženom ekonomskom krizom i ekstremističkim nasiljem. Razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o ekonomskom spasavanju takođe su stagnirali usred političkih previranja.

Pakistanska policija je ranije ove nedelje imenovala Kana u vezi sa slučajem protiv neidentifikovanih naoružanih napadača, nakon ubistva advokata koji je istraživao optužbe za pobunu podignutih protiv bivšeg premijera.