Počinju najveće NATO vazduhoplovne vojne vežbe

Vežba "Branilac neba 23" održaće se na četiri lokacije u Nemačkoj

U Nemačkoj danas počinje najveća NATO vazduhoplovna vojna vežba u istoriji Alijanse u kojoj će učestvovati 250 letelica iz 20 zemalja uključujući i američki i holandski borbeni avion F-35S, avione "avaks" za dopunjavanje goriva u vazduhu, kao i transportne nosače Japanskih vazduhoplovnih snaga.

Vežba "Branilac neba 23" održaće se na četiri lokacije u Nemačkoj, kao i na po jednoj u Holandiji i Češkoj, a vazdušne snage vežbaće odgovor na krizu u Evropi u trenutku povišenih napetosti s Rusijom, piše "Blumberg".

Prostori na kojima će se izvoditi vežbe biće korišćeni do četiri sata dnevno u različito vreme i biće zatvoreni za civilni saobraćaj tokom tog perioda, saopštio je NATO. Komercijalni letovi preko nemačkog vazdušnog prostora biće preusmereni, a očekuju se i manja odlaganja letova, navodi se u tekstu.

Severnoatlantska alijansa planira šire obnavljanje svoje odbrane, što je sukob u Ukrajini samo ubrzao.

Kako se ističe, NATO planira da uspostavi novi odbrambeni model koji bi uključivao oko 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti, kao i kapacitete koji bi borbene grupe mogli da povećaju u brigade na istočnom krilu.

Vazdušna odbrana dobila je novi značaj u svetlu ruskih vazdušnih udara na ciljeve u Ukrajini, dodaje se u tekstu. Uz municiju, to je oblast u koju NATO saveznici planiraju značajnije da ulože u narednim godinama.