Lov na veštice? U čemu se razlikuju istrage Bajdena i Trampa o poverljivim dokumentima

I kod bivšeg i kod sadašnjeg predsednika SAD pronađena su poverljiva dokumenta, ali se istrage značajno razlikuju

Čak i pre nego što je zvanično optužen, bivši predsednik SAD Donald Tramp je poručivao da je istraga o poverljivim dokumentima protiv njega "lov na veštice" i da je delovao na isti način kao što su to činili sadašnji i bivši predsednici, piše "Njuzvik".

Protiv Trampa je podignuta federalna optužnica posle istrage specijalnog tužioca Džeka Smita u vezi nezakonitog zadržavanja poverljivih dokumenata nakon što je napustio Belu kuću, a zatim za opstrukciju federalnih vlasti koje su pokušaće da ih preuzmu iz njegovog odmarališta Mar-a-Lago, na Floridi.

U petak je otpečaćena optužnica protiv bivšeg predsednika, otkrivajući da se suočava sa 37 tačaka za namerno zadržavanje poverljivih dokumenata što predstavlja kršenje Zakona o špijunaži, kao i za zaveru radi ometanja pravde i davanje lažnih izjava istražiteljima.

U svoju odbranu, Tramp je više puta podsetio da Ministarstvo odbrane nije optužio aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena, iako je takođe utvrđeno da poseduje poverljive materijale.

U januaru 2022. poverljivi dokumenti iz administracije Baraka Obame pronađeni su u Bajdenovoj privatnoj kući u Vilmingtonu, Delaver, kao i u kancelariji istraživačkog centra u Vašingtonu koju je Bajden ranije koristio.

"Korumpirana Bajdenova administracija je obavestila moje advokate da sam optužen, naizgled zbog prevara sa kutijama, iako Džo Bajden ima 1850 kutija na Univerzitetu Delaver, dodatne kutije u Kineskoj četvrti u Vašingtonu, još više kutija na Univerzitetu Pensilvanije i dokumenta rasuta po podu njegove garaže gde parkira svoju korvetu, a koja su 'obezbeđena' samo garažnim vratima koja su tanka kao papir i koja se otvaraju većinu vremena", objavio je Tramp na svojoj društvenoj mreži "Istina" (Truth Social).

"Kutije" materijala na koje se Tramp poziva su iz Bajdenovog vremena kao senatora i, navodi "Njuzvik", ne potpadaju pod poverljiva dokumenta budući da se od senatora ne traži da predaju svoje dokumente Nacionalnom arhivu kada napuste funkciju, za šta je Tramp optužen da namerno nije uradio nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine.

Državni tužilac Merik Garland imenovao je specijalnog tužioca Roberta Hura da istraži pojavu poverljivih dokumenata u Bajdenovom domu i bivšoj kancelariji u Vašingtonu 12. januara.

Malo se zna o stanju Hurove istrage, kao i o okolnostima koje su dovele do toga da je Bajden i dalje u posedu poverljivih materijala.

Prema izveštaju Si-En-Ena, Hur je do sada je tražio svedočenje samo jedne osobe, Bajdenove bivše izvršne pomoćnice Keti Čang.

En-Bi-Si njuz je, pozivajući se na neimenovane izvore, nedavno izvestio da je istraga o Bajdenovom rukovanju poverljivim materijalima daleko od svog završetka i da sam predsednik tek treba da razgovara sa tužiocima.

Poređenja radi, nekoliko ljudi povezanih sa Trampom, uključujući njegovog bivšeg portparola Tejlora Budoviča, članove osoblja u Mar-a-Lagu, više od 20 članova Trampove tajne službe i njegovog bivšeg šefa kabineta Marka Medousa, svedočili su pred velikom porotom u okviru Smitove istrage poverljivih dokumenata.

Jedna od glavnih razlika između federalne istrage Bajdena i istrage bivšeg predsednika je u tome što Bajden nije optužen za pokušaj opstrukcije saveznog pokušaja da povrati dokumente pronađene na njegovim imanjima i u bivšim kancelarijama.

Bajdenovi advokati su ranije rekli da su sarađivali na svakom koraku istrage i vratili sve poverljive materijale pronađene u kancelariji i kući nakon što su ih odmah otkrili.

Na drugom mestu, tužioci su nedavno potvrdili da protiv bivšeg potpredsednika Majka Pensa neće biti podignuta optužnica nakon što je "mali broj dokumenata" pronađen u njegovom domu u Indijani.

Pens, koji je intervjuisan tokom istrage, takođe je u potpunosti sarađivao u istrazi i nije optužen da je pokušao da spreči savezni pokušaj da preuzme dokumente.