Si-En-En: Ukrajina ostala bez 16 američkih borbenih vozila

U poslednjih nekoliko dana 16 "bredlija" je uništeno ili oštećeno i napušteno tokom borbi

Ukrajina je u poslednjih nekoliko dana izgubila 16 borbenih vozila koja je dobila od Sjedinjenih Američkih Država, pokazuju obaveštajne analize, a kako se dodaje radi se o vozilima "bredli" koja su uništena ili oštećena i ostavljena.

Oštećena i uništena vozila predstavljaju 15 odsto od ukupno 109 borbenih vozila koje je Vašington poslao Kijevu, preneo je Si-En-En pozivajući se na podatke holandskog sajta koji analizira obaveštajne podatke "Oriks".

Ministarstvo odbrane Ruske federacije takođe je saopštilo da je ruska vojska uništila više ukrajinskih borbenih vozila u regionu Zaporožja, ali nije precizirano o kojim se vozilima radi.

"Bredli" se uglavnom kreće na gusenicama, koristi se za transport i može da prevozi oko 10 vojnika u borbu pružajući vatrenu podršku.

Podseća se da kada je prvih 60 vozila isporučeno Ukrajini, potpukovnik američke vojske Rebeka Danđelo, komandant 841. transportnog bataljona vojske, rekla je da će oklopna vozila biti važna za ofanzivne operacije Kijeva, kao i da će pomoći da se vrate izgubljene teritorije opremom koja je ista ili bolja od ruske.

Međutim, penzionisani general Džejms Marks, Si-En-En-ov vojni analitičar rekao je tada da će "bredlijima" biti potrebna odgovarajuća mešavina drugih kapaciteta kako bi bili efikasni, poput vazdušne podrške, artiljerije dugog dometa i dobrih obaveštajnih podataka.