Tvrd orah: SAD dozvolile proizvođačima čipova iz Koreje i Tajvana da posluju u Kini

Američke mere kontrole izvoza koje imaju za cilj "obuzdavanje" Pekinga pokazale su se kao problematične

Američka administracija dozvoliće vrhunskim proizvođačima poluprovodnika iz Južne Koreje i Tajvana da održe i prošire svoje postojeće operacije proizvodnje čipova u Kini bez posledica iz SAD, piše "Volstrit džornal" pozivajući se na visokog zvaničnika Ministarstva trgovine.

Neki analitičari kažu da će taj potez oslabiti američku kontrolu izvoza osmišljenu da uspori tehnološki napredak Kine.

Alan Estevez, podsekretar za trgovinu za industriju i bezbednost, rekao je na jednom skupu proizvođača poluprovodnika da administracija Džozefa Bajdena namerava da proširi postojeće izuzeće od američke politike kontrole izvoza koja je osmišljena da ograniči kompanije da prodaju Kini čipove i opremu za njihovu proizvodnju.

Prošlog oktobra, SAD su uvele ograničenja na kineski sektor poluprovodnika, ali su takođe obezbedile jednogodišnje izuzeće za nekoliko kompanija iz Južne Koreje i sa Tajvana koje su uložile milijarde dolara u izgradnju fabrika u Kini.

Ta izuzeća ističu u oktobru, a Estevez je na sastanku Udruženja industrije poluprovodnika, rekao da će izuzeci biti obnovljeni u doglednoj budućnosti, tvrde učesnici skupa.

Odluka o izuzeću pokazuje da su pokušaji američkih vlasti da se Kina izoluje od visokotehnološke robe teži nego što se očekivalo u visoko integrisanoj globalnoj industriji, kažu zvaničnici iz ove industrije.

"Volstrit džornal" piše da se istovremeno, sve više stranih kompanija buni zbog sve većeg mešanja Vašingtona u njihove operacije.

SAD su pokušale da i svojim saveznicima nametnu ograničenje izvoza čipova i prateće opreme Kini, što je izazvalo nezadovoljstvo kako kod kuće tako i u inostranstvu. Azijske i evropske vlade su odustale od ideje ograničavanja.