Turska ulaže veto na ulazak Švedske u NATO?

Prijem Stokholma u Alijansu je izuzetno opasan za nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet Turske, smatra predsednik turske partije Vatan

Predsednik turske partije Vatan Dogu Perinček pozvao je zvaničnu Ankaru da stavi veto na ulazak Švedske u NATO, jer širenje Severoatlantske alijanse predstavlja pretnju po zemlju, prenose "RIA Novosti".

Partija Vatan je levičarski pokret koji se oslanja na politiku prvog predsednika Turske Mustafe Kemala Ataturka i ima antizapadnu i antiameričku orijentaciju. Partija nije zastupljena u turskom parlamentu, ali je uticajna sila u zemlji, posebno u regionima.

"Širenje NATO-a u bilo kom pravcu je pretnja Turskoj. NATO je izvor pretnji Turskoj. Smatramo da je prijem Švedske u Alijansu izuzetno opasan za nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet Turske. Vlada i svi poslanici Velike narodne skupštine Turske da stave veto na članstvo Švedske u NATO-u", kazao je Perinček.

Deluje kao da i Mađarska planira da uloži veto, primetio je i dodao da će Turska napuštanjem NATO-a dugoročno osigurati bezbednost, jedinstvo i prosperitet.

Finska i Švedska su nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini aplicirale za pridruživanje Alijansi. Na samitu u Madridu krajem juna prošle godine sve NATO zemlje su se saglasile sa pristupanjem Švedske i Finske. Tada je počeo proces ratifikacije prijava na nivou nacionalnih parlamenata zemalja članica.

Finska je prva krenula ovim putem i zvanično je 4. aprila ove godine postala 31. članica NATO-a.

Ankara je prvobitno blokirala proces prijave, ali su 29. juna Turska, Švedska i Finska potpisale bezbednosni memorandum, koji, prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, uzima u obzir sve probleme na koje ukazuje turska strana u vezi sa borbom protiv terorizma i ukidanjem ograničenja na snabdevanje oružjem.

Švedska još uvek nije dobila mađarsko i tursko odobrenje. 

Ranije je ruska ambasada u Švedskoj objavila na svom sajtu članak u kojem se navodi da će se nakon ulaska Švedske i Finske u NATO ukupna dužina rusko-NATO granica skoro udvostručiti, što neće poboljšati bezbednost Evrope – nove članice neprijateljskog bloka postaće legitimna meta za uzvratne mere Rusije.