Demokrate vade Obamu iz naftalina ne bi li se spasili na međuizborima

Bivši predsednik SAD započeo je kampanju u kolebljivim državama gde nastoji da podrži demokratske kandidate za pozicije u Kongresu

Nekadašnji predsednik SAD Barak Obama pridružio se trenutnom predsedniku Džozefu Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris u kampanji ne bi li podstakao glasače da podrže Bajdenovu administraciju na predstojećim međuizborima.

Obama će tokom narednih dana posetiti nekoliko kolebljivih država gde će održati mitinge sa lokalnim demokratskim kandidatima za pozicije u Senatu i Predstavničkoj kući, preneo je "AP Njuz".

Trenutno, republikanci prete da nadjačaju skromnu većinu koju demokrate trenutno imaju u dva doma Kongresa SAD i preuzmu ključne funkcije pre predsedničkih izbora 2024. godine.

Prva na redu je Džordžija, gde Obama namerava da podigne rejting senatoru Rafaelu Vornoku i gubernarske kandidatkinje Stejsi Abrams.

Neposredno pred Obaminu posetu Džordžiji, predstavnik većine u senatu Čak Šumer greškom je pored uključenog mikrofona obavestio predsednika Bajdena da su demokratskom senatoru Vornoku sve manje šanse da mesto senatora te države zadrži nakon međuizbora, preneo je "Si-En-En".

Nakon Džordžije, Obama će posetiti i države Mičige, Viskonsin, Nevadu i Pensilvaniju.

Obama živa značajno veći rejting od trenutnog predsednika Džozefa Bajdena, naglašava "AP Njuz".

Za razliku od Bajdena koji trenutno ima podršku 43 odsto građana, Obama je napustio funkciju predsednika 2017. godine sa rejtingom od 59 odsto, dok se njegova popularnost među narodom SAD u prvoj godini nakon završenog drugog mandata podigla na 63 odsto, ukazuju istraživanja analitičarske kompanije Galup.

"Obama se nalazi u retkoj poziciji u našoj današnjoj politici", izjavio je Dejvid Ekselrod, bivši senator države Ilinois i Obamin pomoćnik tokom njegova dva mandata. "On je očigledno jako popularan među demokratama, ali ga takođe vole i nezavisni glasači."

On je podsetio kako je Bil Klinton isto tako pružao podršku Obami na izborima 2012. godine.

Ekselrod je takođe ukazao da postoje određene sličnosti u pristupu Obame i Klintona:

"Ono šta Klinton i Obama imaju zajedničko jeste jedinstvena sposobnost pojednostavljivanja komplikovanih političkih argumenata," dodajući da su oba bivša predsednika "Pripovedači", i da će se ovaj Obamin kvalitet pokazati kada ponovo kroči u kampanju.