Svet

U najboljem interesu svih ili njih? "Džej Pi Morgan" se nagodio sa Epstinovom žrtvom

Rukovodstvo banke procenilo je da im je jeftinije da se nagode nego da se povlače po sudovima
U najboljem interesu svih ili njih? "Džej Pi Morgan" se nagodio sa Epstinovom žrtvomGetty © Michael M. Santiago / Staff

Bankarski gigant "Džej Pi Morgan Čejs" nagodio se sa žrtvom pedofila Džefrija Epstina koja je podigla građansku tužbu protiv banke.

Kako navodi Rojters, nagodbom se rešava jedna tužba protiv najveće američke banke u grupnom slučaju koji su podnele Epstinove žrtve i vlada Američkih Devičanskih ostrva, gde je Epstin posedovao dva ostrva na kojima je, navodno, zlostavljao žene i devojčice.

Sudski sporovi između Američkih Devičanskih ostrva i "Džej Pi Morgan Čejsa" su još u toku, kao i potraživanja banke protiv bivšeg izvršnog direktora Džesa Stejlija, saopštila je banka.

"Stranke veruju da je ovo rešenje u najboljem interesu svih strana, posebno preživelih koji su bili žrtve Epstinovog užasnog zlostavljanja", naveo je "Džej Pi Morgan".

U tužbi se tvrdilo da je banka zadržala Epstina kao klijenta iako su znali da je seksualno zlostavljao devojke.

Epstin je bio klijent banke od 1998. do 2013. godine, a 2006. je uhapšen zbog navođenja na prostituciju, i dve godine kasnije se izjasnio krivim.

Epstin je umro u avgustu 2019. u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje za trgovinu ženama. Medicinski islednik Njujorka proglasio je njegovu smrt samoubistvom.

image