Svet

Izvori: SAD razrađuju planove za evakuaciju američkih državljana sa Tajvana

Planiranje evakuacije posebno se zahuktalo u poslednja dva meseca
Izvori: SAD razrađuju planove za evakuaciju američkih državljana sa Tajvanawww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Američka vlada priprema planove za evakuaciju američkih državljana koji žive na Tajvanu, saopštila su tri izvora koji su želeli da ostanu neimenovani, prenosi portal "Mesindžer".

"Planiranje, koje se već odvija najmanje šest meseci, posebno se zahuktalo u poslednja dva meseca", izjavio je neimenovani visoki zvaničnik CIA.

Zvaničnik je dodao da su pripreme pokrenute zbog "povećanog nivoa napetosti." "Nije se desilo ništa što ne možete pročitatai u vestima", tvrdi izvor. "Snage se gomilaju s obe strane. Kina se po pitanju Ukrajine potpuno slaže sa Rusijom."

Jedan izvor je naveo konflikt u Ukrajini, koji je započeo u februaru 2022, kao neposredni podsticaj za ove planove.

Vlada SAD nije javno raspravljala o pripremama evakuacije američkih državljana sa Tajvana.

Stejt department je odbio zahtev za komentar. Portparol Pentagona, potpukovnik Martin Majners, odbio je da direktno komentariše ove planove rečima: "Ne vidimo sukob u Tajvanskom moreuzu kao neizbežan."

Planovi za evakuaciju se razvijaju u tajnosti jer je to osetljiva tema za tajvansku vladu, dodao je drugi izvor. Bivši zvaničnik Stejt departmenta tvrdi: "Razgovor o planu evakuacije navodi mnoge da pomisle da se nešto dešava. Ali, to je samo planiranje."

Od 2019. godine, više od 80.000 Amerikanaca bilo je na Tajvanu. Ostrvo se poslednjih godina suočava sa mogućnošću izbijanja rata. Neki američki zvaničnici smatraju da bi se invazija mogla dogoditi za nekoliko godina. Drugi, međutim, ozbiljno sumnjaju da će kineska vlada pribeći sili kako bi se ponovo ujedinila sa Tajvanom.

Planiranje evakuacije sa Tajvana je "veoma razborita stvar", tvrdi Mark Kancijan, viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, koji je 1975. bio uključen u evakuaciju Amerikanaca iz Sajgona. On je dodao da su to "samo planovi za vanredne situacije. Činjenica da SAD to rade ne znači da Bela kuća očekuje da će doći do rata. To je samo priznanje da bi moglo doći do rata."

Ipak, svi su slažu jednom: evakuacija sa Tajvana predstavljala bi težak posao.

"Fizička geografija Tajvana je veoma značajan faktor u planiranju evakuacije", objasnio je jedan izvor, dodajući da često postoji samo jedna glavna ruta između dve tačke, kao i da bi mnogi tuneli mogli da postanu kritični. U slučaju evakuacije, stotine hiljada ljudi bi zakrčilo puteve.

Opšte smernice Stejt departmenta podstiču građane u inostranstvu da koriste komercijalni prevoz za odlazak iz zone rizika, ali to nije uvek moguće, pogotovu ne u slučaju iznenadnog napada.

„Kada počne pucnjava, to je veoma teško“, rekao je Kancijan, ukazujući na teškoće održavanja koridora za evakuaciju i humanitarnu pomoć u Ukrajini.

Dosadašnje evakuacije američkih državljana ne obećavaju

Na Tajvanu, najveći aerodromi su na zapadnoj obali ostrva koja je okrenuta prema Kini, i koji bi verovatno bili prvi napadnuti. Rat bi njihovu upotrebu učinio ili teškom ili sasvim nemogućom.

U nekim od najtežih evakuacija u istoriji SAD - u Sajgonu 1975. ili u Kabulu 2021. - američka vojska je bila angažovana da pomogne u evakuaciji. Na Tajvanu je trenutno američko prisustvo ograničeno na oko 200 vojnika, u odnosu na samo 30 prošle godine, ali čak i to predstavlja izvor tenzija sa Kinom.

Američke ambasade širom sveta zadužene su da naprave planove za hitne slučajeve za osoblje ambasada i američke građane. Detaljnije operativno planiranje evakuacije preduzima se u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Džon Meklaflin, bivši vršilac dužnosti direktora CIA, rekao je da je osnovni korak u planiranju evakuacije na Tajvanu lociranje američkih građana na ostrvu.

"Treba pronaći način da se Amerikanci upišu u registar Stejt departmenta za američke državljane koji žive u inostranstvu", smatra Meklaflin.

Izgleda da Američki institut na Tajvanu, koji zamenjuje zvaničnu američku ambasadu, radi upravo to. U februaru je na svojoj veb stranici, nakon zemljotresa u Turskoj, ovaj institut objavio poruku sa naslovom "Sada se pripremamo za katastrofe", podsećajući građane da je Tajvan u "regionu sklonom katastrofama" i "ohrabrujući ih da se upišu u registar".

Planeri Stejt departmenta i Ministarstva odbrane odgovorni su i za identifikaciju tačaka susreta, puteve evakuacije i odgovore za niz nepredviđenih situacija.

Druge vlade su već izradile planove evakuacije, ili su u procesu izrade, uključujući Indoneziju, koja ima oko 300.000 građana na Tajvanu, što je i najveće strano stanovništvo na ostrvu. Zvaničnici sa Filipina, koji na Tajvanu imaju oko 150.000 građana, saopštili su da imaju planove za vanredne situacije. Prošle godine su Japan i Tajvan započeli da planiraju evakuaciju japanskih državljana.

Pod odgovarajućim uslovima, američka vlada može pomoći u evakuaciji američkih građana, ali ne garantuje takvu podršku. Bajdenova administracija našla se na udaru kritika jer nije pružila dovoljnu pomoć Amerikancima, na primer u Sudanu, gde su u aprilu izbile teške borbe. SAD su prvobitno saopštile da neće sprovoditi evakuaciju. Kasnije je vlada ipakorganizovala nekoliko konvoja iz Kartuma.

U slučaju Avganistana, stotine Amerikanaca i desetine hiljada Avganistanaca, koji su radili za SAD, bili su zapravo prepušteni sami sebi. To iskustvo verovatno teško opterećuje američke zvaničnike, koji rade na planovima za Tajvan, smatra Kancijan.

image