Svet

Kako da se nastavi vojna podrška Ukrajini: Sastanak NATO-a sa proizvođačima oružja i municije

Vlade su zahtevale od kompanija da pojačaju proizvodnju oružja i vojne opreme, dok kompanije traže jasne signale da će potražnja biti dugoročna, kako bi opravdale ulaganja u nove proizvodne kapacitete, lance snabdevanja i osoblje
Kako da se nastavi vojna podrška Ukrajini: Sastanak NATO-a sa proizvođačima oružja i municijewww.globallookpress.com © Zheng Huansong

Sastanak ministara odbrane NATO članica sa čelnicima 25 velikih zapadnih kompanija iz sektora vojne industrije očekuje se u toku ove nedelje, u okviru napora da se poveća proizvodnja municije, piše portal "Euraktiv".

Taj potez odražava zainteresovanost NATO-a da učestvuje u diskusijama o odbrambenoj industriji, izjavili su za portal diplomate i izvori iz industrijskog sektora.

Dok zapadne sile traže načine da nastave vojnu podršku Ukrajini i popune svoje zalihe, Alijansa nastoji da stvori dugoročnu perspektivu.

Vlade su zahtevale od kompanija da pojačaju proizvodnju oružja i vojne opreme, dok kompanije traže jasne signale da će potražnja biti dugoročna, kako bi opravdale ulaganja u nove proizvodne kapacitete, lance snabdevanja i osoblje.

U skladu sa tim, NATO je razmatrao novi Akcioni plan za proizvodnju u sektoru odbrane kako bi odredio ciljeve za ulaganja i ukupnu potražnju članica Alijanse.

Među predstavnicima odbrambene industrije postoji nada da će sastanak, planiran za četvrtak 15. jun, biti iskorak u radu na budućem akcionom planu. Za sada, međutim, nije objavljena nikakva zvanična agenda i ne očekuje se konkretan ishod, navodi portal. 

Okruglim stolom će predsedavati Industrijska savetodavna grupa NATO-a umesto generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, kako bi diskusija između ministara i predstavnika industrije bila "na istom nivou".

Ko je pozvan?

Među prisutnima će biti uglavnom visoki zvaničnici i izvršni direktori kompanija koje proizvode različite vrste municije, poput projektila i raketa.

Tu spadaju belgijski "FN Herstal", francusko-italijanski "MBDA", finska "Patria", nemački "Rajnmetal", norveški "Namo", "KNDS", italijanski "Leonardo", kao i turski "Roketsan".

Sastanak će biti posebno usmeren na municiju koja je odlučujuća za borbu, rekao je jedan zvaničnik NATO-a za portal.

Očekuje se da će prisustvovati i neke kompanije iz istočnog krila NATO-a, kao što su bugarski "Arsenal" i "Čehoslovačka grupa" sa sedištem u Pragu.

Iz SAD se očekuje dolazak kompanija "Rejtion tehnolodžis" i "Lokhid Martin" koje proizvode raketne sisteme Javelin, HIMARS i "patriot" koji se šalju ukrajinskim oružanim snagama.

Na listi pozvanih kompanija mogli bi da se nađu i proizvođači dronova kao što su turski "Bajkar" – čiji su bespilotne letelice "Bajraktar" ​​stekle popularnost zbog sukoba u Ukrajini, kao i portugalski "Tekever", britanski "BAE Sistems", rumunski "Romarm", hrvatski proizvođač borbenih tenkova "Đuro Đaković", estonski "Milrem Robotiks" i drugi.

Podsticaj odbrambene industrije NATO-a dolazi nakon insistiranja Ukrajine da joj je potrebno više municije da bi ovog proleća započela kontraofanzivu na ruske trupe.

EU je u tim naporima igrala aktivnu ulogu i stavila se na čelo debate, sa planovima i sredstvima za podsticanje članica da šalju municiju iz sopstvenih zaliha i zajedno nabavljaju više u ime Kijeva.

S druge strane, NATO je svoju podršku fokusirao na ostalu opremu i političke poruke, navodi "Euraktiv".

Iako je fokus ovog puta na municiji, "u budućnosti će biti drugih sastanaka sa odbrambenom industrijom u različitim formatima, uključujući redovni NATO industrijski forum, koji uključuje mnogo veći spektar kompanija", dodao je zvaničnik NATO-a.

image