Svet

Ministarstvo spoljnih poslova Kine: Peking ne isporučuje oružje Čečenima i ne rasplamsava sukob

Kina uvek ima objektivan i pravičan stav o ukrajinskom problemu, kazao je Venbin
Ministarstvo spoljnih poslova Kine: Peking ne isporučuje oružje Čečenima i ne rasplamsava sukobwww.globallookpress.com © x99/ZUMAPRESS.com

Kina ne isporučuje oružje i tehniku čečenskim jedinicama u Specijalnoj vojnoj operaciji, ne bavi se rasplamsavanjem konflikta u Ukrajini i teži da unapredi mirovni proces za rešavanje problema, izjavio je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Vang Venbin, prenosi TASS.

"Ne znam o takozvanim dokazima o prodaji naoružanja Čečeniji, o kojima vi govorite. Kina uvek ima objektivan i pravičan stav o ukrajinskom problemu. Ulažemo napore u miran dijalog, a ne u isporuke oružja i podsticanje sukoba", kazao je Venbin na brifingu komentarišući isporuke oklopne tehnike čečenskim jedinicama u Ukrajini.

On je istakao da je taj stav očigledan za svetsku zajednicu.

"Smatramo da, kao i uvek, odgovorni mediji moraju da pišu objektivne, pravične i profesionalne vesti, koje se zasnivaju na realnim činjenicama", naglasio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Naime, ranije je specijalni predstavnik Kine za Evroaziju Li Hui naveo da se Ukajina, Rusija i evropske zemlje nadaju da će se ukrajinska kriza rešiti mirnim putem, a da je Kina spremna da stvori uslove za održavanje pregovora.

"Prvo što sam jasno osetio je da svi pozitivno ocenjuju napore Kine da reši ukrajinsku krizu. Svi se nadaju da će se ona rešiti mirnim putem", rekao je Li Hui.

Kako je dodao, Rusija, Ukrajina kao i EU podržavaju stav Kine koja teži rešavanju sukoba političkim metodama i da svi žele da sarađuju sa Kinom po tom pitanju.

image