Makronov ministar finansija pod istragom zbog finansiranja kampanje

Istraga se odnosi na neizmirene dugove konsultantskim kućama za komunikacije, a za krivično delo koje istražuje parisko tužilaštvo predviđena je kazna do tri godine zatvora i novčana kazna od 45.000 evra

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer suočava se sa istragom o tome da li je politička partija "Avek BLM" koju je formirao za predsedničke predizbore 2016. imala koristi od nelegalnog finansiranja, navodi "Blumberg".

Istraga je otvorena zbog "učešća pravnog lica u finansiranju političke stranke putem donacija ili davanja pogodnosti po ceni nižoj od uobičajenih" i za "prihvatanje tih pogodnosti od strane političke stranke", rekli su tužioci, potvrđujući izveštaj "Mediaparta" koji je prvi pisao o istrazi. 

Kako prenosi "Mediapart", istraga se odnosi na neizmirene dugove konsultantskim kućama za komunikacije koje je "Avek BLM" otpisao nakon pet godina. Za krivično delo koje istražuje parisko tužilaštvo predviđena je kazna do tri godine zatvora i novčana kazna od 45.000 evra.

Iz Le Merove kancelarije istakli su za "Blumberg" da nakon pet godina tokom kojih dobavljači nisu odgovarali partiji "Avek BLM", ti računi su otpisani u skladu sa računovodstvenim pravilima. 

Saradnci Le Mera izjavili su za AFP da je on "iznenađen" angažovanjem pravosudnih organa, jer su nadležni organi u novembru prošle godine napismeno potvrdili da su svi računi partije "Avek BLM" u redu. 

Le Mer je pretrpeo težak poraz na predizborima desnog centra 2016. godine, osvojivši svega 3 odsto glasova u prvom krugu. Oporavio se kada ga je Makron izabrao za vladu uprkos tome što su njih dvojica bili iz suprotstavljenih političkih partija i od tada je postao francuski ministar finansija sa najdužim stažom.

Preliminarne istrage bacile su senku na pokušaje predsednika Emanuela Makrona i ministra Le Mera da ojačaju ovlašćenja za rigorozno finansijsko upravljanje u trenutku kada Francuska nastoji da obuzda dugove zbog pandemije kovida i energetske krize.