Svet

Blinken: Američka diplomatija usporila je širenje špijunskih baza Kine u inostranstvu

Zvaničnici Bajdenove administracije bili su obavešteni o namerama Kine da proširi svoju infrastrukturu za logistiku, prikupljanje podataka u inostranstvu, uključujući i Kubu, rekao je američki državni sekretar
Blinken: Američka diplomatija usporila je širenje špijunskih baza Kine u inostranstvu© Tanjug/Mandel Ngan/Pool Photo via AP

Bajdenova administracija preduzela je diplomatske korake koji su usporili napore Kine da proširi svoju vojnu moć u svetu, rekao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken uoči njegove najavljene posete Pekingu ove nedelje.

Upitan za izveštaj "Volstrit džornala" koji je, pozivajući se na obaveštajne podatke, objavio da Kina gradi špijunsku bazu na Kubi, Blinken je izjavio da su kineski napori na Kubi deo globalnih nastojanja Pekinga da proširi svoje prisustvo u inostranstvu, preneo je Rojters.

Američki zvaničnik je naglasio da su koraci koje je SAD preduzela od stupanja Džozefa Bajdena na čelo države u januar 2021. godine kako bi odgovorila na ova kineska nastojanja dali rezultata, bez preciziranja o kakvim se konkretno rezultatima radi.

"Naši stručnjaci procenjuju da su naši diplomatski napori usporili ovakva nastojanja Kine", rekao je Blinken.

On je dodao da je administracija prethodnog predsednika Donalda Trampa znala 2019. godine za namere Kine da poboljša prikupljanje obaveštajnih podataka na Kubi, ali da u njihovim pokušajima da na to odgovore nije bilo dovoljno napretka.

"Zvaničnici Bajdenove administracije bili su obavešteni o namerama Kine da proširi svoju infrastrukturu za logistiku, prikupljanje podataka u inostranstvu, uključujući i Kubu, kako bi na većoj udaljenosti zadržala vojnu moć", rekao je Blinken.

On je dodao i da je Bajden naložio svom timu da bude direktniji u pristupu, što je podrazumevalo i uključivanje vlada za koje se smatra da su domaćini kineskim bazama i da razmenjuju informacije s njima.   

"Radili smo na tom pristupu tiho, pažljivo, ali prema našem rasuđivanju, sa rezultatima. Ne mogu da ulazim u svaki korak koji smo preduzeli, ali strategija počinje s diplomatijom", izjavio je Blinken.

Kina je u ponedeljak demantovala da je koristila Kubu kao špijunsku bazu.

Blinken bi, prema najavama, krajem nedelje trebalo da poseti Peking. Prethodna njegova planirana poseta Kini otkazana je u poslednjem trenutku zbog afere "špijunski balon" kada su zvaničnici SAD, pošto je balon uočen na američkom nebu, optužili Peking da ga je koristio za špijunažu, što je Kina, takođe, demantovala navodeći da se radi o istraživačkom, meteorološkom balonu.

image