Holandska ministarka: Obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 počinje na leto

Obično je potrebno oko dve i po godine godine za obuku pilota. Prema izjavi neimenovanog američkog zvaničnika, obuka za ukrajinske pilote mogla bi da potraje samo četiri meseca

Ukrajinski piloti bi trebalo da počnu obuku za upravljanje borbenim avionima F-16 ovog leta, rekla je holandska ministra odbrane, prenosi Rojters.

Holandija i Danska su NATO saveznici koji treba da obuče ukrajinske pilote i pomoćno osoblje. Ranije je Holandija saopštila da je cilj da počnu sa obukom ukrajinskih pilota "što je pre moguće", ali nije precizirala kada bi obuka mogla da počne.

"Naš cilj je da sa obukom započnemo ovog leta. Videćemo da li je to realno", izjavila je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren Rojtersu.

Ona je dodala da je program obuke treba da se završi za šest meseci. Danska, u kojoj postoje simulatori letenja, jedna je od mogućih lokacija za obuku ukrajinskih pilota.

"Program obuke, koji podržavaju SAD, uključiće i Belgiju i Luksemburg, dok su Francuska i Britanija ponudile pomoć", rekla je Olongrenova.

F-16 su moćan sistem koji neće biti skoro dostupan

"Dostavljanje aviona F-16 trebalo bi da pomogne usklađivanju Ukrajine sa vojnim standardima NATO, iako to, možda, kratkoročno neće uticati na ishod rata. Ipak, to je veoma važno za budućnost", rekla je holandska ministarka odbrane.

"Avioni F-16 predstavljaju moćan sistem naoružanja. Ali on neće biti skoro dostupan i predsednik Zelenski to, naravno, zna", rekla je ministarka.

Dva izvora, koji su želela da ostanu anonimni, rekli su Rojtersu da će obuka početi sa dve grupe od 12 ukrajinskih pilota, koji imaju iskustvo u letenju na sovjetskim "migovima".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prošle nedelje izjavio da je dobio "ozbiljnu, moćnu ponudu" od lidera zemalja spremnih da Kijevu obezbede borbene avione F-16 i da još čeka na "konačne sporazume sa ključnim saveznicima."

Holandija, kao i druge članice NATO-a, prelazi na novije američke lovce F-35. Holanđani imaju još 24 aviona F-16 u upotrebi i još više ovih aviona van upotrebe. Očekuje se da će oni biti dostavljeni Kijevu.

Obično je potrebno oko dve i po godine godine za obuku pilota na avionima F-16. Neimenovani američki zvaničnik rekao je da se o vremenu potrebnom za obuku ukrajinskih pilota obuke još raspravlja. Prema njegovom mišljenju, obuka za iskusne ukrajinske pilote mogla bi da potraje svega četiri meseca.

Pukovnik Laurens Jan Vijge, holandski pilot koji je 15 godina upravljao avionima F-16, uključujući i više misija u Avganistanu, deo je tima koji se priprema za obuku ukrajinskih pilota.

"Tehnički, ako ste pilot, to je samo avion", rekao je holandski pukovnik u vazduhoplovnoj bazi Volkel u južnoj Holandiji.

Kurs će uključivati učenje jezika i "obuku na simulatoru, gde će piloti učiti kako da se nose sa različitim podsistemima u avionu", dodao je pukovnik.