"Blumberg": Turska i dalje nevoljna da pusti Švedsku u NATO uprkos pritisku saveznika

Ankara i dalje smatra da Stokholm treba da uloži više napora kako bi ispunio turske uslove za pristupanje Alijansi, navode izvori američke agencije

Malo je verovatno da će Turska pokazati spremnost da odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u na predstojećem sastanku, uprkos nade Stokholma da će novi antiteroristički zakon ubediti Ankaru da se švedske vlasti zaista obračunavaju sa kurdskim militantima.

Turska, Švedska i Finska treba da se sastanu u sredu radi daljih razgovora u okviru zajedničkog formata dogovorenog u Madridu prošlog leta.

Međutim, Ankara i dalje smatra da Stokholm treba da uloži više napora kako bi ispunilo turske uslove za pristupanje alijansi do sastanka NATO lidera narodnog meseca, navode izvori upoznati sa situacijom za "Blumberg", istakavši da je neophodna potpuna usklađenost Švedske sa uslovima iz sporazuma dveju zemalja.

Turska kaže da bi Švedska trebalo da u potpunosti primeni novi zakon o borbi protiv terorizma, koji je stupio na snagu 1. juna, kako bi sprečila ili raspršila tamošnje proteste protiv Turske. Američka agencija navodi da u zakonu ne postoje odredbe koje bi to omogućile.

Sa druge strane, Švedska tvrdi da je usvajanjem novog zakona o terorizmu ispunila sve svoje obaveze iz sporazuma, istakavši da se njeni interesi poklapaju sa Turskom kada je u pitanju koordinacija napora za suzbijanje terorizma i organizovanog kriminala.

Švedska vlada je u ponedeljak objavila zvaničnu odluku da izruči čoveka koji je tvrdio da je pristalica Radničke partije Kurdistana (PKK), dok je tužilac u Stokholmu prošle nedelje podneo prve optužbe u vezi sa prikupljanjem sredstava za tu organizaciju.

Turska i Mađarska jedine su dve države koje i dalje nisu ratifikovale zahtev Švedske za pristup NATO-u, a "Blumberg" navodi da se očekuje da će Budimpešta doneti odluku čim to učini i Ankara.

Druge NATO članice pozivaju Tursku da odobri zahtev Švedske pre predstojećeg skupa, ocenivši da nordijska zemlja ispunjava sve uslove, dodaje američka agencija.