"Leopard" vršlja po Zaporožju sa nacističkim amblemom na kupoli (VIDEO)

U trenutku kada i mediji poput "Njujork tajmsa" otvoreno pišu kako se nacistički simboli "sada redovno pojavljuju" među vojnicima Kijeva, Ukrajinci navodno nacističkim znamenjem "ukrašavaju" i tenkove — i to nemačke

Na mreži se pojavio video koji navodno prikazuje kako ukrajinske snage u sukobu protiv Rusije koriste nemački tenk "leopard" sa nacističkim simbolom na kupoli.

Prema opisu videa koji je podelila nekolicina proukrajinskih naloga, on prikazuje "leopard" koji navodno učestvuje u borbama negde u Zaporoškoj oblasti kako puca iz glavnog topa i pušta dimnu zavesu.

Ono što posebno "bode oči", pogotovo u trenutku kada i mediji poput "Njujork tajmsa" otvoreno pišu kako se nacistički simboli "sada redovno pojavljuju" među ukrajinskim snagama, je simbol "balkenkrojc" kojim izgleda da je ukrajinska posada "ukrasila" ovo vozilo.

Vojska nacističke Nemačke koristila je različite varijacije ovog simbola u periodu između srednjih tridesetih godina HH veka i kraja Drugog svetskog rata. "Balkenkrojc" je odbačen nakon poraza nacista, a nemačka vojska sada trenutno koristi modifikovanu verziju "gvozdenog krsta", koji su takođe koristili nacisti.

Ukrajina je pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih trupa prošle nedelje, iako su njene snage naišle na ozbiljan otpor i izgubile znatnu količinu zapadne tehnike, uključujući i tenkove "leopard", a što su potvrdili i ruski i zapadni mediji.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, kijevske snage su samo u nedelju izgubile desetine zapadnih vozila.