Svet

Ko je Soroš junior: Parti manijak koji bi želeo još veći uticaj na politiku

Najmlađi od petoro dece Džordža Soroša, sin Aleks, preuzeće kormilo Fondacije za otvoreno društvo
Ko je Soroš junior: Parti manijak koji bi želeo još veći uticaj na politikuGetty © Dave Kotinsky/Getty Images for Ford Foundation

Milijarder Džordž Soroš predao je kormilo svoje imperije sinu Aleksandru, kontroverznom tridesetsedmogodišnjaku čiji je plan da ostvari još veći uticaj na američku politiku.

Dug je bio njegov put do današnje pozicije. A, sudeći po načinu na koji ga "Špigl" predstavlja - i težak.

Jer nije bilo lako rasti pod staklenim zvonom i dosađivati se u vili sa 14 soba na ogromnom imanju u severnom delu Njujorka dok je tata stvarao bogatstvo.

"Kad vas hrane supom od krompira, čeznete da jedete 'big mek' kao i svi drugi", cepao je srca svojim ispovešću mali Soroš koji je radije hteo da bude prosečan, siromašan Amerikanac, poput dečaka iz ulice sa kojima je voleo da igra fudbal.

"Špigl" otkriva i da je ovaj namučeni bogataš sve vreme patio misleći da ga otac koji puno putuje - ne voli.

Na kraju se mladić, živi dokaz izreke da "i bogati plaču", ipak izborio sa svim svojim problemima, pronašao se kao "filantrop" i osnovao Fondaciju Aleksandra Soroša, za promociju socijalne pravde i ljudskih prava.
Danas je "radoholičar" koji će, kako ocenjuje nemački list, preuzimajući "filantropsko životno delo" svog oca, automatski postati omiljena meta desničara.

Kojima, uzgred budi rečeno, ni do sada nije naročito drag. Jedan od republikanaca ga je još 2019. godine označio kao uzbunjivača odgovornog za pokretanje postupka za opoziv Donalda Trampa. Dokaz za to bile su fotografije Soroša juniora sa Hilari Klinton i drugim liderima demokrata.

"Insinuacija je bila toliko apsurdna da je republikanac ubrzo i sam obrisao tvit. Ali gruba optužba bila je već u etru. Sorošev sin je tada rekao da je tužno što jedan član Kongresa širi takvu 'ludu laž i teoriju zavere'", navodi "Špigl".

Uprkos tome što Soroš ima petoro naslednika, a Aleksandar koji sebe naziva Aleks jeste najmlađi od njih, autorku knjige "Uticaj Soroša" Emili Tamkin ne iznenađuje što će upravo on nastaviti očeve "filantropske aktivnosti". Koliko su one zaista filantropske na svojoj koži su osetili ne samo Amerikanci, već i države širom sveta.

Plan o ovakvoj smeni, kako ona tvrdi, postoji još odavno, a tata Soroš je svom mezimcu još 2017. godine dao priliku da se zabavlja na funkciji potpredsednika fondacije.

Mladi bogataš koji važi za ljubitelja dobre zabave, odrastajući uz svog moćnog oca išlifovao se dovoljno da pažljivo izabere društvo uz koje će se provoditi. "Parti manijak" kako ga neki zovu, tako je bio gost državnog banketa priređenog u Beloj kući za francuskog lidera Emanuela Makrona, a njegov Instagram nalog prepun je "uspomena" sa likovima iz političkog života poput Kamale Haris, ili nekih stranih premijera, među kojima je premijer nepriznatog Kosova Aljbin Kurti ili pak albanski lider Edi Rama.

U Beloj kući je, prema pisanju "Njujork posta" samo u protekloj godini bio najmanje deset puta, a "Foks njuz" ga je opisao kao čoveka koji među demokratama bira kralja. To, ipak, kako naglašava "Špigl" - nije bio kompliment.

Ovog doktora istorije koji je diplomirao na Berkliju, ne zanimaju preterano hedž fondovi koji su obogatili njegovog oca. Član je Upravnog saveta Soroševe fondacije, ali nema iskustva u finansijskom sektoru, niti pokazuje bilo kakvu sklonost da se dokaže u globalnom kazinu kapitalizma.

"Volstrit džornal" tako predviđa da će Aleks Soroš osigurati da fond, koji oko 1,5 milijardi dolara godišnje daje u "filantropske svrhe", bude podalje od preterano rizičnih transakcija. Soroševa era na Volstritu je zato završena, uveren je ovaj medij.

"Strasti bogatog klinca su fudbal, filozofija i politika. Tim redom", naveo je jedan prijatelj Soroša mlađeg opisujući naslednika Fondacije.

Ljubav prema filozofiji i politici vidi se i po tome što i kada ga ne pitaju, tatin sin voli da komentariše različita politička pitanja. Ni kao novi šef fondacije ne krije da će učiniti sve da pomogne demokratama i Donaldu Trampu preseče povratni put do Bele kuće.

"Voleo bih da novac više ne igra ulogu u politici. Ali sve dok ga druga strana koristi, moramo i mi", rekao je Soroš ističući da je "političniji" od svog oca.

Za razliku od tate čija je ljubav prema mešanju u unutrašnje poslove drugih država već poznata, sin izgleda više voli da se bavi unutrašnjom politikom. Zanimaju ga pravo glasa, rodna ravnopravnost, pravo na abortus…

"Naša strana treba da bude bolja tako što će biti patriotskija i inkluzivnija. Ako je neko glasao za Trampa, to  ne znači da je samo zbog toga izgubljen ili rasista", savetuje Aleks Soroš svoje prijatelje iz demokratskog tabora.

Naslednik tatinih milijardi ima averziju prema desničarskom spektru, koji, kako "Špigl" ocenjuje, njegovog oca "demonizuje kao mračnu političku snagu, između ostalog i zbog toga što je Jevrej".

Ni to što ga je Ilon Maks pozvao da održi Tviter audio konferenciju o slobodi govora, tako nešto neće promeniti, ubeđen je nemački list.

Mask je naime, naveo da ako je Aleksandar Soroš "ozbiljan po pitanju slobode govora, onda pričamo istim jezikom", napisao je šef "Tesle" na Tviteru.

Pre samo nekoliko nedelja, međutim, Mask je za Džordža Soroša rekao da "mrzi čovečanstvo" i povezao ga sa zlikovcem iz stripova Magnetom.

"Špigl" tvrdi da će i Soroš mlađi morati da se pripremi za slične "napade" u budućnosti.

image