Završeno saslušanje u Majamiju, Tramp poručio: Nisam kriv

Tramp i njegov nekadašnji pomoćnik Volt Nauta pušteni su iz suda u Majamiju bez ikakvih uslova, tužilaštvo je utvrdilo da nema opasnosti od bekstva

Nekadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp saslušan je u saveznom sudu u Majamiju u vezi sa optužbama za neadekvatno skladištenje poverljivih dokumenata u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu.

Bivši američki predsednik se izjasnio da "nije kriv" po svim tačkama optužnice.

Trampu je dozvoljeno da napusti sudnicu budući da su tužioci naveli da ne predstavlja rizik od bekstva, preneo je Si-En-En koji podseća da takav ishod nije bio neočekivan, jer je Tramp obećao da će se boriti protiv optužbi protiv njega, a takođe je zauzet kampanjom širom Sjedinjenih Država za republikansku predsedničku nominaciju.

Volt Nauta, sobar i saradnik Donalda Trampa koji je zajedno s njim optužen zbog dokumenata pronađenih u Mar-a-Lagu, izjasnio se da nije kriv po optužbama protiv njega, prenosi Rojters, pozivajući se na AP.

Tramp i njegov nekadašnji pomoćnik Volt Nauta privedeni su u sudnici oko dva sata poslepodne po lokalnom vremenu, rekli su policijski zvaničnici.

Ovo je prvi put da se protiv nekadašnjeg predsednika SAD vodi sudski proces po optužbi na saveznom nivou.

Tramp, koji se kandidovao za novi predsednički mandat na izborima sledeće godine, tvrdi da su procesi protiv njega politički motivisani.

Jedna od njegovih advokatica Alina Haba obratila se ispred zgrade suda u Majamiju nazvavši optužnicu protiv bivšeg predsednika "oružjem sistema krivičnog pravosuđa" i da je to nešto što se viđa u diktaturama poput Kube ili Venecuele.

Savezni tužilac je u petak objavio optužnicu na 49 strana protiv nekadašnjeg predsednika, u kojoj se tvrdi da je on nakon napuštanja te funkcije držao dokumente koje nije smeo, da ih je pokazivao drugim ljudima i da je naredio svojim zaposlenima da mu pomognu u prikrivanju istih od državnih zvaničnika.

Ispred sudnice okupio se veliki broj novinara, ali i pristalica nekadašnjeg predsednika.

Tramp je najavio da će se obratiti javnost kasnije danas iz svog golf kluba u Bedminsteru, u Nju Džerziju.