Svet

Zabrana knjiga kao cenzura ideja: Ilionois protiv politički korektnih javnih biblioteka

Ilinois će uskratiti sredstva javnim bibliotekama koje zabranjuju knjige iz političkih razloga
Zabrana knjiga kao cenzura ideja: Ilionois protiv politički korektnih javnih bibliotekaGetty © Fernando de Dios / Staff

Američka država Ilinois usvojila je zakon na osnovu koga će se ukidati vladino finansiranje javnih biblioteka koje zabranjuju knjige iz "stranačkih ili ideoloških" razloga. Od biblioteka je zatraženo i da potpišu "Bibliotečku povelju prava" i prekinu za zabranom literature.

Guverner Džej Bi Pricker rekao je, potpisujući zakon, da su zabrane knjiga zapravo "cenzura - marginalizacija ljudi, ideja i činjenica".

"Danas, Ilinois ulazi u istoriju kao prva država u našoj zemlji koja je jednom zauvek zvanično okončala zabranu knjiga", rekao je guverner, tvrdeći da sledbenici "opasne vrste belog nacionalizma" nastoje da "odrede čija se istorija priča u Ilinoisu".

Novi zakon koji je predstavila En Stava-Marej iz redova demokrata nakon svađe oko sadržaja u školskim bibliotekama u njenom okrugu, trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2024.

Zakon predviđa da javne biblioteke usvoje "Bibliotečku povelju prava " Asocijacije američkih biblioteka (ALA) kako bi dobile sredstva od države. U zakonu se navodi i da "materijali ne bi trebalo da se zabranjuju ili uklanjaju zbog stranačkog ili ideološkog neodobravanja".

Zakon iz Ilionoisa skrenuo je pažnju na širu debatu oko knjiga za decu širom SAD. Florida, Arizona, Ajova, Teksas, Misuri, Oklahoma i druge države predložile su ili usvojile zakone kojima se zabranjuju određene knjige kako bi se deca zaštitila od "neprikladnog" i "sadržaja za odrasle".

Prema podacima ALA, 2022. je zabeležen rekordan broj pokušaja zabrane ili ograničavanja pristupa knjigama. Na udaru politički korektnih aktivista tako su se našle i kultne knjige poput "Ubiti pticu rugalicu" Harper Li, ali i grafički roman "Maus" Arta Špigelmana.

"Podržavam lokalnu kontrolu", rekao je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Ilinoisa Toni Mekombi. "Naš klub ne veruje u zabranu knjiga, ali verujemo da treba uzeti u obzir sadržaj knjiga prilikom njihovog postavljanja na police".

Teri Njusom - roditelj koji je pomogao u pokretanju kampanje za uklanjanje kontroverzne knjige pod nazivom "Džender kvir" iz školskih biblioteka u Ilionoisu, rekao je lokalnim medijima da ne podržava "zabranu knjiga" ali da ne želi "pornografski" sadržaj u školama.

image