Maduro i Raisi o zajedničkim neprijateljima: Na pravoj smo strani istorije i nepobedivi smo

Na početku latinoameričke turneje, predsednik Irana je naveo da zapadne sile ne žele da Iran i Venecuela budu nezavisne države

Venecuela i Iran su u okviru posete predsednika Irana Ebrahima Raisija Karakasu ojačali saradnju "protiv zajedničkih neprijatelja" potpisivanjem više desetina sporazuma u ​​različitim oblastima.

Predsednik Irana započeo je latinoameričku turneju u venecuelanskoj prestonici u pratnji delegacije ministara koji su potpisali 25 sporazuma i memoranduma o razumevanju, prenosi "Krejdl".

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odlikovao je Raisija "Ordenom oslobodilaca Venecuele". 

"Odajem počast otpornom, plemenitom i voljenom narodu Venecuele koji se odupro okrutnom imperijalizmu. Prijatelji smo u teškim vremenima", rekao je Raisi i dodao da zapadne sile ne žele da Iran i Venecuela budu nezavisne države. 

"Odlučili smo da povećamo saradnju između dve zemlje", rekao je Raisi i dodao da je kratkoročni cilj da saradnja dostigne deset, a zatim 20 milijardi dolara.

Zajednički neprijatelji i interesi pomogli su produbljivanje odnosa dve države, dodao je. 

Sporazumi potpisani u ponedeljak prvenstveno imaju za cilj proširenje saradnje u oblasti petrohemije, razvoja naftne industrije i saradnje u oblasti rudarstva.

Dve strane su se takođe složile da uklone carinske, bankarske i tarifne barijere kako bi se olakšala i ubrzala ekonomska razmena, objasnio je Raisi.

Maduro je pohvalio Iran kao "zvezdu i protagonistu" novog sveta kojeg stvaraju sile u nastajanju.

"Mi smo na pravoj strani istorije i zajedno ćemo biti nepobedivi", rekao je Maduro.